Ekonomické informace 31. 8. 2007

Plyn od října podraží. Průměrná mzda vzrostla na 21.462 korun. Důchody by se měly od začátku příštího roku zvýšit průměrně o necelá čtyři procenta. Dálniční známka pro osobní auto na příští rok podraží o desetinu na 1000 korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Plyn od října podraží. Domácnosti zaplatí v průměru o 4,8 procenta víc. Cena plynu stoupá kvůli vysokým cenám ropy na světových trzích. Nejvíc pocítí zdražení obyvatelé jižní Moravy.

Člen představenstva RWE Transgas Milan Kajtman říká, že průměrná domácnost, která plyn používá, od října zaplatí o 75 korun víc.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kajtman: Zdražení plynu

Na jihu Čech ale plyn nezdraží. Společnost E.ON, která tam zajišťuje jeho dodávku a distribuci, oznámila, že ceny nebude v blízké době měnit.

Průměrná mzda vzrostla ve druhém čtvrtletí oproti loňsku o 7,5 procenta na 21.462 korun. Nadpoloviční část zaměstnanců má ale platy nižší než průměr. Za růstem mezd stojí především nedostatek pracovníků v řadě odvětví způsobený rychlým růstem ekonomiky.

Důchody by se měly od začátku příštího roku zvýšit průměrně o necelá čtyři procenta. To znamená o 346 korun měsíčně. S tímto návrhem půjde do vlády ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Průměrná výše starobního důchodu by se po tomto zvýšení měla posunout na 9111 korun. Ministr Nečas dodal, že v reformě veřejných financí ponechala vláda pouze jednu automatickou valorizaci, a to právě důchodů.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Nečas: Valorizace důchodů

Odbory se obávají, že chystaný lednový růst nebude důchodcům dostatečně kompenzovat zvýšené náklady, které přinese vládní reforma veřejných financí.

Dálniční známka pro osobní auto na příští rok podraží o desetinu na 1000 korun. Pro nákladní vůz nad 3,5 tuny se cena zvýší na 8000, podraží i krátkodobé kupony. Ministerstvo dopravy chce zvýšením cen zajistit větší příjmy Státního fondu dopravní infrastruktury. Výnos z dálničních známek se má v roce 2008 oproti letošku zvýšit o 350 milionů korun. Letošní výnos z prodeje dálničních známek bude asi 2,3 miliardy korun.

Peníze opět zdražují. Bankovní rada České národní banky překvapivě zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Hlavní sazba, od které se odvíjí úročení úvěrů a hypoték, tak vzrostla ode dneška na tři a čtvrt procenta. Česko má i přesto stále nejnižší sazby v Evropské unii.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme