Ekonomické informace 4. 1. 2002

Loňské hospodaření státu skončilo deficitem ve výši bezmála 68 miliard korun. Ovšem nejen Česká republika má problémy se vrůstajícím státním dluhem. Kam až to může vést, předvádí Argentina, která včera oznámila bankrot. Dozvíte se, jaké má státní bankrot praktické dopady.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Loňské hospodaření státu skončilo deficitem ve výši bezmála 68 miliard korun. Letos by měl schodek přesáhnout 46 milard. Stát počítá tradičně s příjmy z daní a ze sociálního pojištění. Do státní pokladny by ale měly přitéct také další mimořádné prostředky. A jak uvedl ministr financí Jiří Rusnok, existují indicie, že tomu tak skutečně bude.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Rusnok: Příjmy státního rozpočtu

Vzrůstající státní dluh České republiky je problémem, který se táhne už několik let. Kam až to může vést, nám předvádí Argentina. Ta včera oznámila státní bankrot. Nebyla totiž schopna zaplatit splatnou částku 28 miliónů dolarů u jednoho ze svých dluhopisů. Celkový dluh Argentiny činí 141 miliardu dolarů. Jaké má státní bankrot praktické dopady, to vysvětluje analytik společnosti PPF Pavel Kohout.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kohout: Dopady státního bankrotu

Fond pojištění vkladů dnes začne vyplácet dodatečné náhrady klientům Moravia banky, Pragobanky a Universal banky. Vkladatelé těchto peněžních ústavů zatím dostali 90 procent svých vkladů, maximálně ale 400 tisíc korun. Novelou bankovního zákona se jejich nárok zvýšil na 100 procent uložených částek a maximum vzrostlo na čtyři miliony. V první fázi dostanou klienti s vkladem do 50 tisíc korun do 18. ledna poštou peněžní poukázky. Za ně získají náhrady vkladů na všech pobočkách Komerční banky.

V souvislosti se sněhovou kalamitou zaznamenaly pojišťovny vyšší počet škod. Nejde však o extrémní počty. Například Česká pojišťovna podle zatím nahlášených škod vyplatí klientům asi 23 miliony korun.

Státní veterinární správa utratila v loňském roce za vyšetřování tzv. nemoci šílených krav přes 145 miliónů korun. Veterinární ústavy přitom prověřily přes 113 tisíc kusů skotu.

Společnost Merrill Lynch snížila kvůli nepříznivému stavu světové ekonomiky odhad ceny americké ropy pro letošní rok na 19 dolarů za barel z předchozích 23 dolarů. Cena severomořské ropy Brent by měla v Londýně klesnout o dva dolary na 21 a půl dolaru za barel. Ceny jsou stále o čtvrtinu nižší, než byly před 11. zářím loňského roku. A včera se pohybovaly kolem dvaceti dolarů za barel.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme