Ekonomické informace 4. 10. 2001

Vlády Evropských zemí se snaží pomoci leteckým společnostem, které se dostaly do obrovských finančních problémů po útoků teroristů na New York a Washington. Ani České aerolinie nezůstaly ušetřeny problémů kvůli až patnáctiprocentnímu poklesu zájmu cestujících o leteckou dopravu. Více než dvaapadesátimiliardový schodek státního rozpočtu v příštím roce chce vláda financovat převážně z výnosu prodeje dluhopisů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlády Evropských zemí se snaží pomoci leteckým společnostem, které se dostaly do obrovských finančních problémů po útoků teroristů na New York a Washington. Krachujícímu Swissairu poskytne švýcarský kabinet překlenovací úvěr 278 milionů dolarů, který by mu měl umožnit obnovení letů a vystačit na provoz do konce měsíce. Problémy Swissairu se přenesly i na belgickou Sabenu, ve které švýcarská společnost vlastní téměř polovinu akcií. Jak připomíná náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich, Swissair měl v těchto dnech poskytnout Sabeně finanční injekci.

Swissair ale vlastní i třetinový podíl v polské národní letecké firmě. Společnosti LOT se ale o svou budoucnost neobává, protože její problémy jak podotýká varšavský zpravodaj Pavel Novák, se už začínají řešit.

Ani České aerolinie nezůstaly ušetřeny problémů kvůli až patnáctiprocentnímu poklesu zájmu cestujících o leteckou dopravu. Vláda je připravena jim pomoci různými úlevami, například odložením nebo dokonce prominutím splátky půjčky od Konsolidační agentury nebo zavedením nulového cla na dovoz letecké techniky ze Spojených států v příštím roce. Vláda také připravila zákon, který nejen Českým aeroliním, ale také dalším tuzemským leteckým dopravcům, umožní poskytnout státní záruku na náhradu škody po napadení letadel teroristy anebo v případě válečného konfliktu.

A teď už k dalším ekonomickým událostem. Koruna překonala další historické maximum vůči euru a vláda schválila pokračování revitalizace vybraných podniků v rámci programů Exist a Rozvaha. O pomoc průmyslovým firmám se bude starat 13členná investiční rada ve spolupráci s Konsolidační agenturou. Konečné slovo ale bude mít vláda. Ministři také rozhodli o změně privatizační usnesení o elektroenergetice s tím, že stát si ve společnosti ČEZ neponechá předpokládaná tři procenta, ale prodá celý svůj sedmašedestiprocetní podíl. Neodkoupí ani od strategického investora celou přenosovou soustavu, ale pouze tři procenta. Finanční přínos z těchto změn odhaduje ministerstvo průmyslu na dvacet miliard korun.

Více než dvaapadesátimiliardový schodek státního rozpočtu v příštím roce chce vláda financovat převážně z výnosu prodeje dluhopisů. Proto připravila zákon o dluhopisovém programu, který předpokládá 50miliardovou emisi státních obligací. To, že sněmovna se zřejmě k dluhopisům postaví záporně, není podle ministra dopravy Jaromíra Schlinga v tomto okamžiku rozhodující.

K poslednímu vládnímu rozhodnutí, o kterém se dnes zmíním, má výhrady Asociace pensijních fondů. Jde o plán ministrů na vytvoření zaměstnaneckých fondů, kterém by se měly stát další alternativou pensijního připojištění. Šéf Asociace Petr Illetško považuje zákon za zbytečný.

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme