Ekonomické informace 4. 10. 2002

Několik zahraničních investorů otevírá své nové závody v Česku. Zkušební provoz nové výrobní haly chce v polovině října zahájit náš největší výrobce nemocničních lůžek - slánská společnost Linet. Vláda podle ministra Vladimíra Mlynáře ve svém funkčním období neprodá Českou poštu, chce ale dokončit její přeměnu na akciovou společnost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stavba

stavba | Foto: Jan Rosenauer

Některým regionům s vysokou nezaměstnaností se dnes opět o něco uleví. Hned několik investorů totiž otevírá své nové provozy a nabízí tak nová pracovní místa. Jak Radiožurnálu řekl ředitel agentury Czechinvest Martin Jahn, jedním z podniků, který výrazně sníží počet lidí bez práce v severozápadních Čechách, je italská firma Candy. Ta otevírá svůj závod v Podbořanech.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jahn: Italský investor v Podbořanech

Významné zahraniční investice u nás budou i tématem Ekonomického magazínu. Krátce po čtvrt na deset budou na Radiožurnálu připraveny informace o tom, jak pokračují automobilky Toyota, Peugot a Citroen s výstavbou nové továrny na malá auta v Ovčárech u Kolína.

Zkušební provoz nové výrobní haly chce v polovině října zahájit náš největší výrobce nemocničních lůžek. Slánská společnost Linet investovala do přípravy druhého provozu 80 milionů korun a postupně plánuje až trojnásobný nárůst produkce ze stávajících 25 tisíc lůžek ročně. Jak dodává Ladislav Pavlík, na otevření výrobní haly by mělo navázat i spuštění nové lakovny.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Pavlík: Linet

Celkem 20 zájemců o balík těžko vymahatelných pohledávek v nominální hodnotě 700 až 800 miliónů korun eviduje strojírenská společnost Vítkovice. Na prodej je asi 5000 dluhů z let 1993 až 1999, především za českými a slovenskými firmami. Největší pohledávka dosahuje zhruba 30 miliónů korun.

Vláda ve svém volebním období Českou poštu neprodá - tvrdí to ministr bez portfeje Vladimír Mlynář. Nejdřív totiž chce dokončit už dříve naplánovaný přechod státního podniku na akciovou společnost. Podle ekonomického analytika společnosti PPF Pavla Kohouta je existence státního monopolu negativní zprávou. Přesto má má podle něj i pozitivní stránky.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kohout: Česká pošta

Odvolání celého prezidia Fondu národního majetku - to chce vládě navrhnout ministr financí Bohuslav Sobotka. Vrcholný orgán fondu totiž volí i odvolává parlament na základě návrhu vlády. Důvody ministrova rozhodnutí prozradil tiskový mluvčí resortu financí Jaroslav Dědič.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Dědič: Prezidium FNM

To způsobilo především to, že si Fond včera nezvolil nového předsedu výkonného výboru. Ten nadále řídí jeho první místopředseda Vladislav Raška.

Pro americké akcie bylo září nejhorším měsícem od roku 1987. Dow Jonesův index klesl o 100 bodů. Co je důvodem neustálého pokračování propadu amerických akciových trhů, které dosahují až několikaletých minim, vysvětluje Ivo Prokop z Reiffeisen bank.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Prokop: Akciové trhy v USA

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme