Ekonomické informace 4. 10. 2004

Japonská firma Kayaba dnes zahájí výstavbu svého nového závodu v Pardubicích. Vyrábět bude tlumiče, a to hlavně pro budovanou automobilku v Kolíně. České dráhy se spojily s akciovou společností Vítkovice, aby společně čelily silniční konkurenci. Bankéři a finančníci z celého světa se o víkendu sešli ve Washingtonu na podzimním zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Ceny ropy poprvé vystoupily nad 50 dolarů. Vedla k tomu hlavně napjatá situace v Nigérii, kde vzbouřenci začali vládě vyhrožovat povstáním a rozpoutáním války.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

železniční přejezd

železniční přejezd | Foto: portal.space.cz

Japonská firma Kayaba dnes zahájí výstavbu svého nového závodu v Pardubicích. Vyrábět bude tlumiče, a to hlavně pro budovanou automobilku v Kolíně. Kayaba se tak stává třetí japonskou společností, která si pro svůj závod vybrala Pardubice - v místní průmyslové zóně už mají své závody firmy Matsuchita a Toyoda. Náměstek primátora Michal Koláček si od Kayaby slibuje především další pracovní místa pro občany Pardubicka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michal Koláček o zaměstnanosti

České dráhy se spojily s akciovou společností Vítkovice, aby společně čelily silniční konkurenci. Jde o přepravu surovin firemními vlaky, což je pro obě strany výhodné. Podle mluvčí Vítkovic Evy Kijonkové byla dohoda jedinou možností, jak zachránit fungující železniční spojení s areálem podniku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Kijonková o přepravě vlaky

Bankéři a finančníci z celého světa se o víkendu sešli ve Washingtonu na podzimním zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Především Německo a Francie se tam postavily proti návrhu Spojených států odpustit nejchudším zemím až sto procent jejich dluhů. Odpuštění dluhů se týkalo hlavně Iráku. Na postoj naší republiky k tomuto problému jsem se zeptal náměstka ministra financí Tomáše Prouzy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Prouza o odpouštění dluhů

Ceny ropy poprvé vystoupily nad 50 dolarů. Vedla k tomu hlavně napjatá situace v Nigérii, kde vzbouřenci začali vládě vyhrožovat povstáním a rozpoutáním války. Povstalci požadují spravedlivější rozdělování příjmů z prodeje ropy, aby měly více peněz nejchudší oblasti země. Nigérie je pátým njevětším producentem ropy na světě.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme