Ekonomické informace 4. 10. 2005

Domácnosti, které odebírají elektrickou energii od skupiny E.ON, čeká další zdražení elektřiny. Zvýšení cen ale zvažují i další dodavatelé. Svaz průmyslu a dopravy si pochvaluje růst ekonomiky, zároveň ale varuje před riziky, která by ho mohla ohrozit. Benzin a nafta za poslední týden zlevnily, pro motoristy se však velmi nepříznivě vyvíjí kurz české koruny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozsvícená žárovka

Rozsvícená žárovka | Foto: Jan Rosenauer

Domácnosti, které odebírají elektrickou energii od skupiny E.ON, čeká další zdražení elektřiny. Od příštího roku za ni zaplatí o deset procent víc. Důvodem zvýšení ceny je podle vedení firmy předpokládaný růst cen silové elektřiny a následně i distribučních poplatků.

O zdražení elektrické energie ale uvažují i další firmy, například ČEZ, který také připouští desetiprocentní nárůst ceny. Zároveň přichází s nabídkou, jak přispívat na alternativní zdroje výroby elektřiny, které tolik nezatěžují životní prostředí. Tzv. Zelenou energii, tedy elektřinu vyrobenou z alternativních zdrojů, bude moci odebírat každý zákazník, který za kilowatthodinu zaplatí o 10 haléřů více. Na co přesně vybrané peníze půjdou, vysvětluje mluvčí ČEZ Eva Nováková.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Nováková: Zelená energie

Celý projekt odstartuje na začátku příštího roku. Více se o něm dozvíte v Ekonomickém magazínu na Radiožurnálu před půl desátou.

Stát v září hospodařil s nečekaným přebytkem ve výši téměř 26 miliard korun. Podle ekonomů k tomu přispěl zejména rychlý, téměř pětiprocentní růst našeho hospodářství, který umožnil lepší výběr daní. Růst naší ekonomiky si pochvaluje i Svaz průmyslu a dopravy, který ale zároveň varuje před riziky, která by ho mohla ohrozit. Podle prezidenta svazu Jaroslava Míla mohou další růst našeho hospodářství zbrzdit mimo jiné vysoké ceny energií, dostupnost surovin, ale také špatný stav dopravní infrastruktury v zemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Míl: Dopravní infrastruktura brzdí podnikání

Benzin za poslední týden zlevnil v průměru o 13 haléřů na 32 koruny a 37 haléřů za litr a také cena nafty mírně klesla. Pro motoristy se ale velmi nepříznivě vyvíjí kurz české koruny, a tak přestože cena ropy po posledním hurikánu v Mexickém zálivu stagnuje, je podle analytika společnosti Colosseum Jiřího Šťastného nepravděpodobné, že by u nás pohonné hmoty dále zlevňovaly.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šťastný: Ceny pohonných hmot

Nejen česká, ale také německá burza výrazně roste. Německý burzovní index DAX včera dosáhl více než tříletého maxima. Jak dodává náš berlínský zpravodaj David Šťáhlavský, úspěch německé burzy souvisí hlavně s pozitivním vývojem na americkém burzovním trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Německá burza

Marika Táborská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme