Ekonomické informace 4. 10. 2006

Tradičním listonošům České pošty by během několika měsíců mělo začít konkurovat zhruba deset tisíc doručovatelů společnosti TNT Post. Ziskovost firem se v Česku stále zlepšuje. Jen v roce 2004 měl firemní sektor zisk 279 miliard korun a na společnosti, které kontrolují domácí kapitál z toho připadlo 128 miliard. Výrobce letadel Airbus opět odložil dokončení projektu obřího letounu A380 o další rok. Chovatelé, kterým vznikly škody při dodržování mimořádných opatření kvůli ptačí chřipce, zatím příliš nevědí o možnosti získat odškodnění. Vláda přitom mezi chovatele rozdělí 247 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Tradičním listonošům České pošty by během několika měsíců mělo začít konkurovat zhruba 10 tisíc doručovatelů společnosti TNT Post. Firma v tuzemsku začíná nabízet služby, které dosud poskytovala jen Česká pošta. Nabídka služeb je podle obchodního ředitele TNT Post Martina Kučery určená především pro firemní zákazníky.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kučera: Nabídka TNT Post je určena zejména firemním zákazníkům

Ziskovost firem se v Česku stále zlepšuje. Jen v roce 2004 měl firemní sektor zisk 279 miliard korun a na společnosti, které kontrolují domácí kapitál z toho připadlo 128 miliard. Přitom ještě v roce 1997 byla tato oblast v šedesátimiliardové ztrátě. Od devadesátých let se ale hodně změnilo, zvýšil se příliv zahraničního kapitálu i know how a řada firem prošla výraznou restrukturalizací nákladů. Podle Markéty Šichtařové ze společnosti Next Finance se teď Česko velmi výrazně orientuje na průmysl a zahraniční obchod.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Česko se orientuje na průmysl a zahraniční obchod

České podniky letos vyplatí akcionářům na dividendách zatím rekordních 85 miliard korun.

Výrobce letadel Airbus opět odložil dokončení projektu obřího letounu A380 o další rok. V praxi to znamená, že se nový dvouposchoďový letoun na trhu objeví minimálně o dva roky později, než podnik původně předpokládal. Projekt nového superjumba měl přijít v přepočtu na asi 332 miliard Kč. Nejvíce letadel A380 si objednala společnost Emirates. Ta chce koupit 43 strojů v ceně až 13 miliard dolarů. Podnik dal ale najevo, že pokud bude Airbus dokončení projektu neustále odkládat, letecká společnost může záměry přehodnotit.

Daří se naopak konkurentovi Airbusu, americkému výrobci letadel Boeing. Díky růstu jeho akcií se americký akciový index Dow Jones vyšplhal na nové historické maximum. K růstu celého trhu přispěl pokles cen ropy pod 60 dolarů za barel.

Chovatelé, kterým vznikly škody při dodržování mimořádných opatření kvůli ptačí chřipce, zatím příliš nevědí o možnosti získat odškodnění. Vláda přitom mezi chovatele rozdělí 247 milionů korun. Pokud na ně chtějí dosáhnout, musí si podat žádost nejpozději do 16. října a peníze vyčerpat do konce roku. Zatím ale na státní zemědělský intervenční fond přišla pouze jedna žádost.

Mladí lidé v česku nechtějí být hodináři. Pokud by se ale vydali touto cestou, našli by práci okamžitě. Střední škola obchodu a služeb v Jihlavě je jedinou školou u nás, které nové hodináře vychovává. Jenže, má jen 7 studentů a letos ani neotevřela první ročník. Podle vyučujícího Jaromíra Ondráčka je to škoda, o šikovné hodináře je totiž velká nouze.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Ondráček: Mladí lidé nechtějí být hodináři

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme