Ekonomické informace 4. 11. 2002

Králický výrobce žárovek Teslamp má naději na záchranu. Zájem o koupi závodu, který dnes zaměstnává necelé čtyři stovky lidí, projevila neměcká společnost Narwa spolu s místním podnikatelem. Pozitivní zprávy přichází také od našich výrobců železa a oceli. Jejich vývozy totiž během roku mírně rostou. Hutní materiál z Čech a Moravy přitom nemá lehké exportní podmínky. Velké spory se vedou o platnost sobotní exekuční dražba technologie v Železárnách Veselí na Hodonínsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Králický výrobce žárovek Teslamp má naději na záchranu. Zájem o koupi závodu, který dnes zaměstnává necelé čtyři stovky lidí, projevila neměcká společnost Narwa spolu s místním podnikatelem. Velkou komplikací prodeje přitom byla skutečnost, že bývalí majitelé vytvořili 2 společnosti - po krachu byly tedy jmenováni 2 správci konkursní podstaty. Starosta Králík Anton Zima ale potvrdil, že i tato překážka je překonána.

Přehrát

00:00 / 00:00

Anton Zima o překážce

Pozitivní zprávy přichází také od našich výrobců železa a oceli. Jejich vývozy totiž během roku mírně rostou. Hutní materiál z Čech a Moravy přitom nemá lehké exportní podmínky. Evropská unie totiž nedávno už poněkolikáté uvalila antidumpingová cla, tentokrát na dovoz svařovaných trubek. Jiří Jenyšta z asociace Hutnictví železa ale zvýšené vývozy zatím hodnotí velmi střízlivě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Jenyšta hodnotí velmi střízlivě

Velké spory se vedou o platnost sobotní exekuční dražba technologie v Železárnách Veselí na Hodonínsku. Podle vedení podniku byla aukce nezákonná a firma se bude proti ní soudně bránit. Dražba se uskutečnila na návrh VŠZ Košice kvůli pohledávce převyšující 22 miliónů korun. Tu ale údájně česká firma podle své evidence zaplatila.

Snížení kupní ceny státního podílu v Českém Telecomu má dalšího odpůrce. Je jím ministr dopravy a spojů Milan Šimonovský, který se stejně jako ministr financí Bohuslav Sobotka a budoucí ministr informatiky Vladimír Mlynář, postavil proti snížení původně navržené sumy. Toho se v návrhu smlouvy domáhá Konsorcium Deutsche Bank a dánské TDC. Původní nabídku něco přes 55 miliard korun, chce tento vítez privatizace snížit o deset procent.

Společnost Microsoft defacto vyhrála svůj spor před americkými soudy - ty totiž potvrdily návrh mimosoudního vyrovnání. Tento softwarový gigant musí navíc přistoupit na některé požadavky americké vlády a zlepšit konkurečním firmám přístup do prostředí Windows. Má se s nimi také podělit o některé informace, které se týkají jeho výrobků. Microsoft ale nadále čelí žalobě v Evropské unii, jak z Bruselu informuje zpravodaj Milan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Fridrich o žalobě na Microsoft

Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme