Ekonomické informace 4. 11. 2004

Růstem burzovních indexů a posilujícím dolarem zareagovaly trhy na znovuzvolení George Bushe presidentem Spojených států. Evropská centrální banka dnes bude rozhodovat o případné změně úrokových sazeb. Do Kožlan na severu Plzeňska vstoupil první silný zahraniční investor.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Růstem burzovních indexů a posilujícím dolarem zareagovaly trhy na znovuzvolení George Bushe presidentem Spojených států. Jak, říká náš severoamerický spolupracovník Roman Chlupatý, Bush se bude muset v novém presidentském období vyrovnat s řadou problémů - třeba s vysokým schodkem státního rozpočtu a poměrně velkou nezaměstnaností.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Chlupatý: Reakce ekonomiky na vítězství Bushe

Státy Evropské unie by měly mít na mysli hlavně hospodářský růst, inovace a podporu zaměstnanosti. Jen tak má unie šanci splnit tzv. Lisabonskou strategii a stát se nejsilnější ekonomikou světa. Doporučuje to expertní zpráva týmu vedeného bývalým nizozemským premiérem Wimem Kokem. Zprávou se budou na svém summitu zabývat také premiéři členských zemí. Podle vicepremiéra Martina Jahna by se některá doporučení měla odrazit i v navrhovaných zákonech.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jahn: Doporučení expertní komise EU

Evropská centrální banka dnes bude rozhodovat o případné změně úrokových sazeb. Podle analytika České spořitelny Miroslava Plojhara je pravděpodobně nezvýší. Inflace v Evropské unii je totiž stále nízká a v řadě zemí, například v Německu roste hospodářství jen mírně a zdražení peněz by křehký růst mohlo ohrozit. Ponechání sazeb na současné úrovni ale může ovlivnit další strategii naší centrální banky, připomíná Plojhar.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Plojhar: Úrokové sazby v eurozóně

Italská společnost Enel bude muset být vstřícnější, pokud chce získat Slovenské elektrárně. Aby jednání o privatizaci mohla pokračovat, musí splnit tři blíže nespecifikované, ale zato prý velmi důležité podmínky. Znamená to, že rozhovory s vítězem tendru na privatizaci během posledních tří týdnů nepokročily a českému ČEZu, který ve výběrovém řízení skončil druhý, tedy stále zůstala naděje, že nakonec slovenského dominantního výrobce elektřiny získá.

Do Kožlan na severu Plzeňska vstoupil první silný zahraniční investor. Japonská firma Amagasaki Pipe Corporation tady začne už za měsíc vyrábět součásti pro chladicí systémy a zaměstná prvních padesát pracovníků. Během následujících tří let však u japonského zaměstnavatele, který u nás chce investovat až 125 milionů korun, najde práci až 300 lidí, říká Jan Naxera z Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Naxera: Nový investor v Plzni

Aleš Heřmánek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme