Ekonomické informace 4. 12. 2001

Ministerstvo financí zveřejnilo seznam regulovaných cen v příštím roce. Nájemné by mělo vzrůst o pět až sedm procent, ceny telekomunikačních služeb o procento a jízdné v autobusech o 10 procent. Změna majitele čeká i neratovickou Spolanu. Tu podle rozhodnutí vlády koupí holding Uniopetrol, který za jednaosmdesát procent akcií zaplatí 569 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer

Ministerstvo financí zveřejnilo seznam regulovaných cen v příštím roce. Nájemné by mělo vzrůst o pět až sedm procent, ceny telekomunikačních služeb o procento a jízdné v autobusech o 10 procent. O rovnou polovinu má být dražší jízdenka ve vlaku pro náhodného cestujícího. Jak zdůraznil Pavel Maštálka z ministerstva financí regulovaných cen ubývá. Jejich růst se postupně začíná přizpůsobovat pouze zdražování nákladů, které do konkrétní služby vstupují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Maštálka o regulaci

Zetor už znovu patří téměř celý státu. Česká konsolidační agentura navýšila svůj podíl ve společnosti z padesáti na 98 procent převodem akcií z dceřiné firmy Revitalizační traktor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Pekárek o Revitalizačním traktoru

Jiří Pekárek doplnil, že Zetor teď čeká proces vyrovnání a pak bude prodán strategickému partnerovi.

Změna majitele čeká i neratovickou Spolanu. Tu podle rozhodnutí vlády koupí holding Uniopetrol, který za jednaosmdesát procent akcií zaplatí 569 milionů korun. Vláda také rozhodla o prodloužení nulových cel na dovoz vybraných položek leteckého průmyslu na příští rok. Podle mluvčího Libora Roučka se jedná například o proudové a turbovrtulové motory pro použití v civilních letadlech a jejich součásti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Libor Rouček o letadlových součástkách

Klienti zkrachovalých brněnských družstevních záložen Pria a Mavel začali v těchto dnech dostávat zpět část svých peněz. Náhrady, stejně jako u dalších 15-ti záložen, vyplací podle mluvčího Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami Oldřicha Zajíce Zajišťovací fond z prostředků získaných prodejem státních dluhopisů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oldřich Zajíc o vyplácení

Naopak odškodnění klientů zkrachovalé makléřské společnosti Private Investors teprve začíná. Dnes mají poslední možnost zaslat své nároky ke Garančnímu fondu. Výplata náhrad by měla být zahájena nejpozději do 4. května 2002. O způsobu výplaty budou zákazníci vyrozuměni nejpozději měsíc před jejím zahájením.

Eurozóna se obává rozpočtového deficitu v Německu. Poté, co se odhad dynamiky německého hospodářství snížil na 7 desetin procenta, vzrostly obavy z neúměrného schodku státních financí. Jak připomíná náš zpravodaj Milan Fridrich Německo má největší ekonomiku v Evropě a jeho hrubý domácí produkt je třetí co do velikosti na světě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Fridrich o německé ekonomice

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme