Ekonomické informace 4. 12. 2003

Stát se podle analytiků do budoucna nevyhne vyšší ceně za financování schodků veřejných rozpočtů. Tedy i toho státního na příští rok, který se stopatnáctimiliardovým deficitem schválili poslanci. Na schodky si stát půjčuje od investorů, kterým prodává dluhopisy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Jenže na včerejší aukci dluhopisy v hodnotě čtrnácti miliard prodat odmítl. Zájem byl, ale investoři požadovali roční výnos pět celých šest desetin procenta a tato cena byla podle náměstka ministra financí Eduarda Janoty pro stát příliš nevýhodná.

Většina cestovních kanceláří už začala prodávat zájezdy na příští léto. Zatím to vypadá, že ceny se v porovnání s minulými roky výrazně nezvýší. A to i přes zdražení povinného pojištění cestovních kanceláří proti krachu a přes květnové zvýšení daně z přidané hodnoty. Podle ředitele společnosti Mag Consulting Jaromíra Beránka bude růst cen jen mírný kvůli velké konkurenci v cestovním ruchu.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Beránek: Ceny zájezdů cestovních kanceláří

Senátem prošel zákon, který podmiňuje dovoz diamantů do Česka. Naše země se tak znovu zapojí do takzvaného Kimberleyského procesu, jehož členy jsou země, které chtějí dostat světový pohyb diamantů pod kontrolu a zamezit jejich zneužívání pro financování teroristických a povstaleckých skupin.

Senátoři také rozhodli schválením novely příslušného zákona, že podporou podnikatelů a investorů se bude u nás zabývat jen jediná agentura - CzechInvest. Ta vznikne spojením tří stávajících vládních agentur: pro rozvoj podnikání, pro rozvoj průmyslu a pro zahraniční investice, připomíná mluvčí současného CzechInvestu Jana Víšková.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Nová agentura

K podpoře podnikání ale patří i nízké daně a těmi se Česko rozhodně nemůže chlubit. Jak zjistila společnost Ernst and Young ve své studii, vyšší zdanění firem ze států, které příští rok vstoupí do Evropské unie, mají jen Malta a Polsko. Zatímco naše podniky zaplatí na daních v průměru 25 procent ze zisku, například v Lotyšsku je to jen necelých třináct procent.

K úspěšnému podnikání patří i vysoká produktivita práce. Ta sice u nás postupně roste, ale rozhodně se nemůžeme pochlubit takovým zvýšením jako Spojené státy. Tam podle posledních údajů produktivita vzrostla o rekordních devět celých čtyři desetiny procenta v porovnání s loňskem. Dokonce, jak dodává naše tamní spolupracovnice Eva Lizcová, je to největší nárůst za posledních dvacet let.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Lizcová: Produktivita práce v USA

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme