Ekonomické informace 4. 12. 2007

Ministři financí EU rozhodují, zda Česko bude moci nadále využívat výjimku na sníženou sazbu DPH u bydlení. Hospodaření státu zřejmě skončí v podstatně lepších číslech než předpokládalo ministerstvo financí. V Česku má přístup na internet jen 35 procent domácností. Nejstarší známý automobil Rolls-Royce byl vydražen za částku 120 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stavba domu

stavba domu | Foto: Alena Palečková

Ministři financí Evropské unie dnes rozhodnou, jestli si Česko bude moci dále ponechat výjimku na sníženou sazbu DPH u bydlení. Týká se to ale jen luxusního bydlení. Dnešní verdikt výrazně ovlivní po Novém roce cenu bydlení u domů a bytů s velkou výměrou. Snížená sazba daně bude nadále platit u sociálního bydlení, jak dodává z Bruselu náš zpravodaj Vít Pohanka:

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pohanka: Snížená sazba DPH u bydlení

Hospodaření státu na konci roku zřejmě skončí v podstatně lepších číslech než ministerstvo financí předpokládalo. Státní rozpočet je měsíc před koncem roku stále v přebytku 13 miliard korun. To je velmi neobvyklé. Jak říká analytik David Marek ze společnosti Patria, celkem by tak rozpočet oproti původně plánovanému deficitu 91 miliard korun, mohl skončit daleko lépe:

Přehrát

00:00 / 00:00

D.Marek: Rozpočet může skončit lépe než ministerstvo financí předpokládalo

Počty evropských domácností které mají přístup na internet stále rostou. Podle údajů Eurostatu je jich už 54 procent. V Česku má přístup na internet jen 35 procent domácností. Oproti loňsku jsme si mírně polepšili, za Evropou ale zaostáváme. Velmi rychle roste počet lidí připojených k celosvětové síti na Slovensku. Ještě loni to bylo 27 procent domácností, letos už 46 procent. To souvisí především s rychlým růstem tamní ekonomiky.

V přepočtu 120 milionů korun - to je částka za kterou večer londýnská aukční síň Bonhams vydražila nejstarší známý automobil Rolls-Royce. Model vyrobený v roce 1904 je čtvrtým autem, které neslo tuto značku. Podle aukční síně se novým majitelem stal Brit, jeho jméno ale zveřejněno nebylo.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme