Ekonomické informace 4. 2. 2003

České firmy vítají obnovení provozu na slovenské železnici. T-Mobile ode dneška zpoplatnil posílání textových zpráv z internetu. Zemní plyn nejspíše od dubna zdraží, hypotéky naopak zlevňují. Státní rozpočet vykázal za první měsíc letošního roku rekordní schodek - více jak 10 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlak vyjíždí ze stanice

vlak vyjíždí ze stanice | Foto: Jan Rosenauer

České firmy si oddechly. Už jim totiž nenarůstají ztráty kvůli stávkujícím slovenským železničářům. Zablokovanou osobní a nákladní železniční dopravu dalo do pohybu až předběžného opatření okresního bratislavského soudu. Jak řekl slovenský ministr dopravy Pavol Prokopovič, prioritu má nákladní doprava pro strategické podniky. To uvítali také zástupci předních firem Moravskoslezského kraje, jak potvrzuje mluvčí ostravské Nové huti Ivo Čelechovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Čelechovský: Na Slovensko po kolejích

T-Mobile ode dneška zpoplatnil posílání textových zpráv z internetu. Zákazníkům nově účtuje i přeposílání e-mailů na mobilní telefon. Zdarma bude možné odeslat 20 až 100 SMS zpráv měsíčně, a to po registraci na portálu t-zones. Kolik nezpoplatněných zpráv bude mít zákazník k dispozici záleží podle mluvčího T-Mobile Jiřího Hájka na službě, kterou využívá.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hájek: T-Mobile a SMS

Ostatní operátoři zpoplatnění této služby nechystají.

Zemní plyn nejspíše od dubna zdraží. Podle jeho nákupce a prodejce Transgasu totiž porostou ceny ve světě. Ty jsou závislé na ceně ropy, která jde od listopadu strmě nahoru, a to hlavně kvůli obavám z vývoje v Iráku a kvůli situaci ve Venezuele. Transgas má ze zákona právo žádat čtyřikrát do roka Energetický regulační úřad o úpravu ceny. Například loni tak plyn dvakrát zlevnil. S ohledem na vývoj světové ceny ropy je podle analytika Jiřího Šťastného ze společnosti Kolosseum žádost Transgasu o zdražení plynu opodstatněná.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šťastný: Plyn zdraží

Hypotéky zlevňují. Po HVB Bank a Živnostenské bance snížila sazby hypotečních úvěrů také Česká spořitelna. Stejný krok zvažují například hypoteční banka Wustenrot a Českomoravská hypoteční banka. I když důvodů zlevňování hypoték je více, hlavním impulsem bylo podle Františka Pavelky z Bankovní asociace rozhodnutí České národní banky snížit o čtvrt procentního bodu sazby, za které poskytuje peníze.

Přehrát

00:00 / 00:00

F. Pavelka: Hypotéky zlevňují

Se schodkem 10 miliard a 400 miliónů korun skončil v lednu státní rozpočet. To je o 7 miliard více, než ve stejném období loňského roku a současně je to rekordní lednový deficit státního rozpočtu. Čísla ale nejsou podle analytika Raiffeisenbank Miroslava Brabce nijak překvapivá. Jediným výpadkem byl nižší výnos u daně z příjmu právnických osob. To je ale s ohledem na termíny podání daňových přiznání běžné.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Brabec: Lednový deficit

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme