Ekonomické informace 4. 3. 2003

Zeštíhlit České dráhy - taková je priorita nového generálního ředitele Petra Kousala. Ten nahradil v čele firmy odvolaného Dalibora Zeleného. S propouštěním počítá Kousal především ve vedení akciové společnosti, tam totiž vidí značné rezervy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rekonstrukce trati

rekonstrukce trati | Foto: Jan Rosenauer
Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kousal: ČD

Zlepšit by se podle Petra Kousala měla také kultura cestování ve vlacích a cestující by na dráhy měl přilákat také nový systém stanovení cen jízdného. Ty by měly na některých tratích klesnout. Odvolaný Dalibor Zelený ale trvá na tom, že firmu předává v dobrém stavu a v silné pozici na evropském trhu. Důvod svého odvolání - tedy ustrnulý stav transformace Českých drah, se prý nedozvěděl.

Union banka se snaží přesvědčit bankovní dozor, že není nutné odebrat jí licenci. Krizový management odevzdal České národní bance potřebné materiály, ve kterých jsou jak plány na ozdravění finančního ústavu, tak návrhy nutných kroků. Generální ředitel Union banky Roman Mentlík ale zdůraznil, že rozhodující bude rozhodnutí centrální banky o tom, zda Union bance odebere licenci nebo jí dá čas na chystané změny.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Mentlík: Union banka

Ceny, za které stát chce prodat své podíly v distribučních elektrárenských firmách ČEZu, jsou v pořádku. Tvrdí to antimonopolní úřad s tím, že stát postupoval v souladu se zákonem o privatizaci. Jak řekl jeho předseda Josef Bednář, ocenění podílů znalcem nemůže být považováno za jednání, které je v rozporu se zákonem o veřejné podpoře.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Bednář: ČEZ

Někteří analytici ale tvrdí, že stát nabízí své podíly příliš levně. To podle Miroslava Ševčíka z Liberálního institutu zvýhodní akcionáře ČEZu.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Ševčík: ČEZ

Řízení o spojení podniků ale pokračuje a antimonopolní úřad o něm podle Josefa Bednáře rozhodne v nejbližších týdnech.

Jihlavské sklárny Bohemia rozjely větší část pozastavené výroby ve svém závodě Antonínův Důl. Do práce včera nastoupily zhruba dvě třetiny ze 290 zaměstnanců, kteří kvůli nedostatku zakázek zůstali dva týdny doma. Kdy se do skláren vrátí zbývajících 90 zaměstnanců, to je otázkou dalšího jednání, tvrdí Petr Málek, mluvčí firmy J&T Investment Advisors, která je poradcem majoritního akcionáře.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Málek: Bohemia

Milan Kopp, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme