Ekonomické informace 4. 4. 2006

Brněnský krajský soud pozastavil rozhodnutí antimonopolního úřadu o výsledku soutěže na elektronické mýtné. ČEZ by mohl navýšit dividendy. Kvůli záplavám pojišťovny registrují tisíce pojistných událostí. Agrofert podal arbitrážní žalobu proti PKN Olrlen.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dálnice D 11

dálnice D 11 | Foto: www.rsd.cz

Krajský soud v Brně pozastavil rozhodnutí antimonopolního úřadu o výsledku soutěže na elektronické mýtné. Vyhověl tak žalobě firmy Autostrade, která se o zakázku na vybudování systému mýtného neúspěšně ucházela a spolu s některými ostatními vyřazenými uchazeči si na výsledek tendru stěžovala u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten ale v polovině března výsledek tendru potvrdil a ministerstvo dopravy tak mohlo podepsat smlouvu s vítěznou firmou Kapsch. Teď se ale situace opět změnila a do definitivního rozhodnutí soudu je rozhodnutí předsedy antimonopolního úřadu neúčinné.

ČEZ by letos mohl na dividendách vyplatit až deset miliard korun, tedy zhruba o dvě miliardy více než bylo původně plánováno. Navýšení dividend navrhuje stát, který tak chce získat dodatečné příjmy na krytí povodňových škod. Sama společnost proti plánovanému navýšení dividend nic nemá, říká mluvčí ČEZu Eva Nováková.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Nováková: Dividendy

Pojišťovny už v důsledku záplav zaregistrovaly tisíce pojistných událostí. Například Česká pojišťovna eviduje škody z letošních povodní za více než 100 milionů korun. Nejvíce hlášení přichází z jižních a východních Čech a stále více se jich objevuje také na jižní Moravě. Pojišťovna podle svého mluvčího Václava Bálka počítá s tím, že počet škod ještě poroste.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Bálek: Škody porostou

Vysoké škody očekávají také velké průmyslové podniky jako například lovosická Lovochemie nebo neratovická Spolana. Ty počítají se ztrátami ve výši desítek milionů korun. Ekonomové odhadují, že celkové škody způsobené povodněmi se nakonec budou pohybovat v miliardách, i když nebudou zdaleka tak výrazné jako při záplavách v letech 1997 a 2002.

Český statistický úřad dnes bude informovat o únorových výsledcích našeho zahraničního obchodu. Ekonomové očekávají, že budou opět velmi příznivé, a to zejména díky úspěšnému vývozu automobilů. Podle analytika Reifeissen Bank Michala Brožky proto skončil zahraniční obchod v únoru znovu výrazným přebytkem.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Brožka: Přebytek

Společnost Agrofert Holding podala už druhou arbitrážní žalobu proti společnosti PKN Orlen. Důvodem je porušení povinností vyplývajících z dříve uzavřených smluv při privatizaci Unipetrolu. Agrofert se v žalobě domáhá zaplacení smluvní pokuty ve výši zhruba 77 milionů eur, tedy více než dvou miliard korun. První žalobu Agrofert podal v prosinci loňského roku, spory obou firem kvůli prodeji částí Unipetrolu se ale táhnou už řadu měsíců.

Ceny ropy se ve světě přiblížily na dohled rekordním hodnotám z loňského srpna. Obchodníci mají obavy zejména z vývoje v Nigérii, která je významným členem kartelu OPEC, a z přetrvávajícího napětí kolem Íránu. Je proto zřejmé, že pohonné hmoty v Česku budou i nadále zdražovat.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme