Ekonomické informace 4. 5. 2001

Prezident dnes jmenuje nového ministra obrany, ČNB snížila svůj odhad růstu inflace, firma Kapa karton chce v Brně investovat 300 miliónů korun a Evropská měnová unie se připravuje na vstup eura do oběhu: To je souhrn dnešních ekonomických informací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident republiky Václav Havel dnes odpoledne jmenuje Jaroslava Tvrdíka novým ministrem obrany za odvolaného Vladimíra Vetchého. Hlavním důvodem pro odvolání Vetchého bylo špatné hospodaření ministerstva. To by podle mluvčího vlády Libora Roučka mohl Tvrdík změnit, protože je ekonom a osvědčil se na místě náměstka resortu.

Předseda vlády Miloš Zeman včera také požádal prezidenta republiky o jmenování ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra čtvrtým vicepremiérem. Kdy tak Václav Havel učiní, zatím není známo. Podle analytiků nebude Grégrovo jmenování znamenat žádnou změnu v hospodářské politice vlády, protože se mu i dříve často dařilo prosazovat své záměry.

Česká národní banka mírně snížila svůj odhad růstu spotřebitelských cen do konce roku. Inflace by se podle ní měla pohybovat v pásmu 3,3 % až 4,4 procenta. Růst hrubého domácího produktu by měl dosáhnout dvou celých tří desetin až 3,3 procenta. A v následujícím roce ještě o procento více. Podle viceguvernéra centrální banky Luďka Niedermayera může výkonnost ekonomiky výrazně ovlivnit ekonomický vývoj v Evropské unii.

Luděk Niedermayer dodal, že centrální banka je spokojena s nastavením měnové politiky .

Československá obchodní banka převedla od května většinu aktivit spojených s obchodováním akcií na sesterskou společnost Patria Finance. Obě firmy patří do skupiny belgické KBC Bank.

Nezaměstnanost na Litoměřicku v dubnu meziměsíčně klesla o jeden procentní bod na 12,2 procenta. Podle údajů úřadu práce bylo na Litoměřicku v dubnu bez práce 7840 lidí. To je zhruba o 1100 méně než před rokem.

V Brně chce během příštích šesti let investovat 300 miliónů korun společnost Kapa Karton Morava. Už včera zahájila v Brně-Chrlicích provoz její nová plně automatizovaná výrobní linka za 24 milióny korun. Více už Michal Fila z Českého rozhlasu Brno.

O novém majiteli Českého Telecomu by mohlo být rozhodnuto do konce června. Myslí si to náměstkyně ministra dopravy a spojů Marcela Gürlichová. Stát prodává svůj jednapadesátiprocentní podíl v podniku společně se strategickým partnerem - konsorciem TelSource. Ten má do příštího týdne předat Fondu národního majetku své stanovisko ke společnému prodeji akcií. Oba akcionáři Českého Telecomu jednají o společném prodeji velmi intenzivně, protože vzhledem k finanční tísni Fondu národního majetku má stát pro rychlý prodej opravdu silnou motivaci. Podobné potíže mají i majitelé Telsourcu.

Ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku se budou moci i banky a finanční instituce mimo Evropskou unii předzásobit bankovkami a mincemi jednotné evropské měny euro, aby byly schopné ji poskytovat od 1. ledna příštího roku, kdy se do oběhu dostanou eurobankovky a euromince. Podrobnosti má náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme