Ekonomické informace 4. 5. 2005

Generální ředitel českých drah rezignoval na svou funkci. Evropská unie bude přebírat vzájemnou ochranu investic od jednotlivých států. Ministři členských zemí Organizace pro ekonomickou spolupráci se shodli, že je potřeba snižovat emise. Alternativní telekomunikační operátoři jsou nespokojeni s rozhodnutím Českého telekomunikačního úřadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

železniční doprava

železniční doprava | Foto: Jan Rosenauer

Generální ředitel a předseda představenstva Českých drah Petr Kousal včera rezignoval na svoji funkci. Důvody svého odchodu neřekl. Odmítl ale, že by se necítil na potřebné změny v obchodní politice železnice. Naopak při svém loučení zdůraznil, že jeho vedení vyvedlo dráhy z devítimiliardového dluhu a odstartovalo rozsáhlou restrukturalizaci podniku, která zlepšila hospodaření firmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kousal: To vidím jako největší úspěch

Řízením Českých drah byl pověřen dosavadní Kousalův první náměstek Josef Bazala.

Evropská unie bude přebírat od jednotlivých členských států do své působnosti vzájemnou ochranu investic. Podle mluvčího ministerstva financí Marka Zemana jsou totiž současné dvoustranné smlouvy mezi jednotlivými státy nadbytečné, protože ochranu investic už řeší komunitární právo. Postup při přesunu ochrany investic na unii bude dnes probírat na svém zasedání vláda.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zeman: Smlouvy jsou nadbytečné

Kabinet se také seznámí se studií ministerstva financí, která vypočítala, že přechod na tržní ekonomiku přišel český stát od roku 1991 do roku 2004 na 577 miliard 500 milionů korun. Peníze šly většinou na sanaci bank, podniků nebo na pomoc obcím.

Poslanecká sněmovna souhlasí s tím, aby vlastník alespoň 90 procent základního kapitálu firmy mohl vyvlastnit menšinové spolumajitele. Opatření sněmovna přijala v rámci novely obchodního zákoníku. Opačný názor měl Senát, sněmovnu ale ovlivnit nedokázal. Samotná novela zjednodušuje a zrychluje zápisy do obchodního rejstříku. Předlohu musí ještě podepsat prezident.

Elektrárenská společnost ČEZ předala na Plodinovou burzu Brno poptávku na obiloviny, které jsou nevhodné pro potravinářské a krmné účely. ČEZ je chce spalovat jako takzvanou hnědou biomasu v teplárnách a elektrárnách. Pro povinné technologické zkoušky požaduje zpočátku 150 tun závadných obilovin.

Ministři členských zemí Rady Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj na svém zasedání v Paříži jednali o pokračující globalizaci a ochraně klimatu. Shodli se na tom, že je potřeba pokračovat ve snižování emisí, ne ovšem za cenu zpomalení ekonomického rozvoje. Schůzky se zúčastnil také vicepremiér české vlády Martin Jahn.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jahn: Je potřeba snižovat emise

Alternativní telekomunikační operátoři jsou nespokojeni s rozhodnutím Českého telekomunikačního úřadu z minulého týdne. To mimo jiné nařizovalo dominantnímu Českému Telecomu zrušit stokorunový paušál za volné minuty a oddělit pronájem telefonní linky od dalších služeb. Podle Petra Kastnera, manažera pro regulaci společnosti Czech On line, jsou však poslední rozhodnutí úřadu učiněna hlavně ve prospěch Telecomu.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kastner: Hlavně ve prospěch Telecomu

Jitka Hanžlová, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme