Ekonomické informace 4. 6. 2002

Válka na světovém trhu s ocelí začíná nabírat na obrátkách. Eurotel a Radiomobil zaplatí 63 miliónů korun jako pokutu kvůli zneužití jejich pozice na trhu radiotelefonních služeb. Antimonopolní úřad bude mít další práci a to kvůli víkendovému sporu uvnitř holdingu Unipetrol. V Jihlavě odstartoval pilotní projekt volby operátora.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

železárna

železárna | Foto: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Válka na světovém trhu s ocelí začíná nabírat na obrátkách. Maďarsko zavedlo kvóty na dovoz vybraného hutního materiálu. Ochranu trhu chystá také Polsko. České ministerstvo průmyslu zatím bude monitorovat pomocí tzv. automatických licencí dovoz ocelářských výrobků a v případě potřeby navrhne rovněž omezení importu. A Světová obchodní organizace začala vyšetřovat Spojené státy kvůli jejich dovozním tarifům na zahraniční ocel. Washington od března vyhlásil tříletá cla na zahraniční ocel ve výši až 30 procent. Evropská unie jak informuje z Bruselu Milan Fridrich dělá vše pro jejich zrušení a do 18. června chce uplatnit vůči Spojeným státům sankce.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich: Cla na ocel

Eurotel a Radiomobil zaplatí 63 miliónů korun jako pokutu kvůli zneužití jejich pozice na trhu radiotelefonních služeb. Jde zatím o nejvyšší sankci, kterou kdy antimonopolní úřad udělil. Podle jeho předsedy Josefa Bednáře se firmy prohřešily hlavně vůči svým klientům, kterým v letech 2000 a 2001 účtovaly vyšší ceny za volání do sítě třetího operátora Český mobil.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Bednář: Operátoři způsobili újmu klientům

Eurotel i Radiomobil se odvolali k soudu, naopak třetí operátor - Český mobil postup úřadu ocenil.

Antimonopolní úřad bude mít další práci a to kvůli víkendovému sporu uvnitř holdingu Unipetrol. Jedna jeho součást - Chemopetrol viní Českou rafinérskou z toho, že zneužila své monopolního postavení, když o víkendu kvůli neshodě o cenách přerušila dodávky primárního benzínu. Mluvčí mateřské společnosti obou firem, tedy Unipetrolu Tomáš Zikmund věří, že nezávislý úřad jasně řekne, zda k zneužití pozice skutečně došlo. Víkendový postup České rafinérské považuje za nemístný nátlak.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Zikmund: Nátlak České rafinérské

V Jihlavě odstartoval pilotní projekt volby operátora. Majitelé pevných linek si mohou zvolit, zda chtějí telefonovat prostřednictvím Českého Telecomu nebo Aliatelu. Podobný experiment začne 13. června také v Táboře. Podle mluvčího Telecomu Vladana Crhy se tak obě firmy chtějí připravit na uvolnění trhu, které má nastat po prvním červenci.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Crha: Projekt volby operátora

Aleš Heřmánek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme