Ekonomické informace 4. 6. 2007

Ministerstvo spravedlnosti chce zvýšit tresty za korupci veřejných činitelů. Zítra začíná schůzka ministrů financí zemí Evropské unie. Spor firem Setuza a Český olej se státem definitivně končí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Ministerstvo spravedlnosti chce zvýšit tresty za korupci veřejných činitelů. Ministr Jiří Pospíšil dnes vládě předloží návrh novely trestního zákona. Ten zvyšuje trestní sazby za přijímání úplatků z původních osmi na 12 let vězení, u podplácení z jednoho roku na dva a v závažnějších případech až na pět.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Pospíšil: Tresty za korupci

Finanční úřady ke konci loňského roku vymáhaly dosud nejvyšší objem daňových nedoplatků. Téměř ve dvou milionech případů se snažily od poplatníků získat celkem 68,5 miliardy korun, což je o 300 milionů víc než v předcházejícím roce. Vyplývá to ze zprávy k návrhu státního závěrečného účtu za loňský rok, kterým se bude zabývat Poslanecká sněmovna.

Zítra začíná schůzka ministrů financí zemí Evropské unie. Na programu má boj proti daňovým únikům a přístup Malty a Kypru k jednotné evropské měně. Pro nás je zajímavé hlavně to, že se zcela jistě bude neoficiálně mluvit o výtkách Evropské komise vůči České republice, že příliš utrácí rozpočtové peníze. S jakým stanoviskem tam česká strana jede, popsal náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Zídek: Schůzka ministrů EU

Spor firem Setuza a Český olej se státem definitivně končí. Obě strany v pátek podepsaly dohodu o narovnání, která znamená, že by v Setuze měla skončit exekuce táhnoucí se už od loňského listopadu. Potvrdila to mluvčí ministerstva zemědělství Táňa Králová.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Králová: Narovnání se Setuzou

Člen rady guvernérů Evropské centrální banky Miguel Ordónez včera prohlásil, že nemůže být spokojen s vývojem inflace v Evropě, i když ji pomáhají tlumit globalizace a příliv imigrantů. Ten ale nemusí trvat navždy a podle Ordóneze by neměl být výmluvou pro absenci reforem trhu práce. Ordónezovo prohlášení je významné, protože finanční trhy předpokládají, že centrální evropská banka tento týden zvýší úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na rovná čtyři procenta, aby udržela pod kontrolou inflační tlaky.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme