Ekonomické informace 4. 7. 2001

Poslanci budou rozhodovat o doprovodném usnesení ke zprávě vyšetřovací komise, která zkoumala postup státu při prodeji IPB. Průmyslová zóna v Hranicích na Moravě už je kompletní. Mexická společnost Nemak svůj závod možná postaví jinde než v Plzni. Evropská komise poprvé v historii zablokovala spojení dvou amerických podniků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Causa Investiční a Poštovní banky bude mít dnes pokračování. Sněmovna totiž rozhodne o tom, jakým usnesením doprovodí závěry poslanecké vyšetřovací komise. Ta tvrdí, že stát vloni prodal IPB Československé obchodní bance nevýhodně. Podle závěrů komise a znaleckých posudků získala obchodní banka neoprávněně na úkor státu výhodu mnoha desítek miliard korun. Členové komise proto doporučují vládě, aby usilovala o změnu příslušných transakčních dokumentů. O tom, že uzavřené smlouvy by měly být změněny, je přesvědčený předseda rozpočtového výboru Vlastimil Tlustý z ODS.

Výtky komise jednoznačně odmítl exministr financí Pavel Mertlík. Zároveň varoval, že změna smluv by mohla vyvolat další bankovní krizi.

Průmyslová zóna v Hranicích na Moravě je kompletní. Markéta Regecová prodala svůj pozemek, na kterém má stát továrna firmy Philips. Jednání o této poslední parcele trvala řadu měsíců. Právní Regecové Petr Kšáda odmítl prozradit cenu.

Starosta Hranic Rudolf Novák ale popřel, že by jakoukoliv smlouvu podepsal. Petr Kšáda tvrdí, že dohodu uzavřeli přímo se společností Philips, která měla od městského úřadu plnou moc.

Ani další firma, která měla zájem o investici u nás, to nemá jednoduché. Město Plzeň ani mexická společnost Nemak se stále ještě nevzdaly snahy postavit na Borských polích nový závod za 6 miliard korun. Proti jejich záměru se ale tvrdě postavili ekologové a některá občanská sdružení. Především proto, jak prohlásil mediální zástupce firmy Pavel Kučera, Nemak už prozkoumává další vhodné lokality v Maďarsku i v České republice.

Investiční společnost Tradeinvest porušila zákon. Přes zákaz Komise pro cenné papíry nabídla akcionářům firem Toma a TZP, že převezme jejich akcie. Tradeinvest a firmy jednající s ní ve shodě nemohou podle zákona ode dne uveřejnění nezákonné nabídky převzetí vykonávat v těchto společnostech hlasovací práva. Podle Radky Procházkové z Komise pro cenné papíry přitom není vyloučeno, že některý z akcionářů už nabídku společnosti Tradeinvest využil.

Evropská komise poprvé v historii zablokovala spojení dvou amerických podniků, když nepovolila fúzi společností General Electric a Honeywell za pětačtyřicet miliard dolarů. Šéf Honeywellu Michael Bonsignor kvůli tomu odstoupil. Důvody odmítnutí komise shrnuje zpravodaj z Bruselu Milan Fridrich.

Polsko chce změnit svou jednostrannou závislost na dodávkách energetických surovin. Za 2 až 3 roky bude dovážet plyn nejen z Ruska, ale také z Dánska. Jak informuje náš varšavský zpravodaj Pavel Novák, dohodu o tom podepsali polský a dánský premiér.

Podvojné účetnictví, na které jsou letos nuceny přejít některé firmy, může vést až k jejich krachu. O tom a také o připravovaných poplatcích za výběr peněz z bankomatů je dnešní Ekonomický magazín, který vysílá ČRo 1 - Radiožurnál v 9 hodin 15 minut.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme