Ekonomické informace 4. 9. 2002

Lidé s ročním příjmem přes 900.000 korun odvedou státu 35procentní daň. To je o tři procenta více než nyní. V balíčku vládních daňových opatření, které mají přinést peníze na nápravu škod po povodních, zůstává také zvýšení spotřebních daní na tabák, tabákové výrobky a alkohol. Na pomoc zemědělcům postiženým povodněmi by měl letos Pozemkový fond podle návrhu ministerstva zemědělství vyčlenit z letošního rozpočtu 500 miliónů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer

Lidé s ročním příjmem přes 900.000 korun odvedou státu 35procentní daň. To je o tři procenta více než nyní. Dohodli se na tom šéfové stran vládní koalice s tím, že daň se bude platit pouze tři roky. Vzhledem k mimořádné situaci je to podle předsedy Unie svobody-DEU Ivana Pilipa přijatelné řešení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivan Pilip o mimořádné dani

V balíčku vládních daňových opatření, které mají přinést peníze na nápravu škod po povodních, zůstává také zvýšení spotřebních daní na tabák, tabákové výrobky a alkohol. Kabinet by se měl návrhem zabývat v neděli, sněmovna by měla celý vládní návrh projednat 12. září.

Na pomoc zemědělcům postiženým povodněmi by měl letos Pozemkový fond podle návrhu ministerstva zemědělství vyčlenit z letošního rozpočtu 500 miliónů korun. Vláda proto dnes znovu projedná změnu zákona o fondu i o jeho rozpočtu na letošní rok. Fond by měl podle mluvčího ministerstva Martina Severy ponechat zemědělcům dalších celkem 410 milionů korun, a tím zkrátit své příjmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Severa o další pomoci zemědělcům

Pojišťovny zvýšily odhady škod způsobených záplavami. Česká pojišťovna počítá s 11, Kooperativa se 7,5, Allianz s 3,5 miliardami korun. Další škoddy klientů eviduje například pojišťovna Generali, a to za 850 miliónů korun. Podle mluvčího České pojišťovny Richarda Kapsy je za růstem odhadovaného objemu škod neustálé upřesňování regionálních odhadů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Richard Kapsa o pozadí objemu škod

Povodně poničily letošní úrodu. Nejvíce bude poškozena produkce řepky, které zemědělci sklidí až o čtvrtinu méně než loni. Nižší bude i úroda brambor a obilovin. Menší sklizeň a horší kvalita plodin může podle Pavla Sobíška z HVB Bank způsobit mírný tlak na zvýšení cen zemědělských produktů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Sobíšek o zvyšování cen

Česká měna poklesla na 30 korun 43 haléřů za euro. Její hodnotu může ovlivnit výsledek platební bilance za první pololetí, který dnes zveřejní Česká národní banka. Podle analytičky Volks Bank CZ Markéty Šichtařové dojde k jejímu mírnému zhoršení kvůli útlumu hospodářského růstu ve světě, který vede k slabším příjmům z přímých zahraničních investic, na kterých je české hospodářství životně závislé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Markéta Šichtařová o dalším zhoršení

Největší česká zbrojovka Aero Vodochody je stále ve hře s nabídkou lehkých bitevníků L-159 pro indickou armádu. Prezident Aera Antonín Jakubše tak po návratu z Indie popřel informace médií, podle nichž Indie s největší pravděpodobností české letouny nekoupí a dá přednost cvičným vojenským letounům Hawk britské společnosti BAE Systems.

Na mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně od 16. do 20. září se představí na 5000 firem. Vedle českých podniků to budou zahraniční firmy z 37 zemí, nejvíce z Německa, Slovenska, Rakouska, Itálie a Švýcarska. Souběžně se se uskuteční mezinárodní veletrh obráběcích a tvářecích strojů IMT se 460 vystavovateli, z nichž téměř polovina je zahraničních.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme