Ekonomické informace 4. 9. 2006

Poprvé dnes prvňáčkové přicházejí do škol s příspěvkem od státu na nákup školních pomůcek. Plzeňská Škoda Transportation investuje přes jednu miliardu korun do nového zázemí. Pivovarníci kritizují připravované návrhy Evropské komise k regulaci alkoholu. Na některých českých farmách si můžete připadat jako v zoologické zahradě - o chov pštrosů, raků a další exotické fauny je stále větší zájem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chov pštrosů

Chov pštrosů | Foto: Eva Bucharová | Zdroj: Český rozhlas

Poprvé dnes prvňáčkové přicházejí do škol s příspěvkem od státu na nákup školních pomůcek. Na takzvané pastelkovné je určeno 83 milionů korun. Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Beránková připomíná podmínky, za kterých rodiče žáků prvních tříd tisícikorunovou dávku dostanou.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Beránková: Příspěvek na školní pomůcky

Plzeňská Škoda Transportation investuje přes jednu miliardu korun do nového zázemí. Tři nové výrobní a jedna administrativní hala budou stát na podzim příštího roku a výroba se v nich rozjede naplno od ledna 2008. Důvodem jsou podepsané zakázky na dodávky tramvají, lokomotiv a modernizaci vozů metra za několik miliard korun.

Čeští pivovarníci kritizují připravované návrhy Evropské komise k regulaci alkoholu. Chystá se je předložit k diskusi evropský komisař pro zdraví a ochranu spotřebitele Markos Kyprianou. Komise navrhuje celoevropské zvýšení spotřebních daní z alkoholu a jejich sjednocení a označování lahví varovnými nápisy. Alkohol by měly nabízet jen obchody s licencí. Podle předsedy Svazu pivovarů a sladoven Františka Krakeše návrh nerespektuje odlišnosti národních kultur. Například prodej piva v Česku jen v síti licencovaných prodejen považuje za nereálný. Se zvýšením spotřební daně ale pivovarníci počítají.

Přehrát

00:00 / 00:00

F. Krakeš: Pivovarníci a EU

Polsko dnes pošle Evropské komisi plán restrukturalizace loděnic na pobřeží Baltského moře. Oznámilo to polské ministerstvo hospodářství. V pátek dal Brusel najevo, že odpustí Varšavě nesplnění termínu 31. srpna, pokud dokumenty přijdou v brzké době. EU musí Polsku schválit plán státní pomoci pro loděnice v Gdaňsku, Gdyni a Štětíně, jinak tyto závody zkrachují.

Těžba ropy v Rusku stoupla minulý měsíc proti červenci o procento na nový rekord 9 a tři čtvrtě milionu barelů denně. Rusko tak bylo i minulý měsíc největším těžařem ropy na světě. Jak vyplývá ze zprávy ruského ministerstva energetiky, přispěl k tomu zejména náběh produkce na projektu Sachalin-1, kde působí americký koncern Exxon Mobil.

Na některých českých farmách si můžete připadat jako v zoologické zahradě. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Tomáše Loskota je o chov pštrosů, raků a další exotické fauny stále větší zájem. Na netypické farmy se přitom vztahují stejné podmínky podnikání jako na všechny ostatní zemědělské usedlosti. Zvířata nesmí pocházet z volné přírody, musí být z odchovu v zajetí a nesmí být chráněna úmluvou o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Loskot: Exotické farmy

Podrobnosti o chovu netradičních zvířat na českých farmách uslyšíte v Ekonomickém magazínu Radiožurnálu po čtvrt na deset.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme