Ekonomické informace 4. 9. 2007

Schodek státního rozpočtu za letošní rok by mohl být o deset miliard nižší, než vláda původně předpokládala. Energetická společnost ČEZ chce stavět vodní elektrárnu v Makedonii. Američtí pracovníci jsou podle OSN produktivnější než většina Evropanů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Schodek státního rozpočtu za letošní rok by mohl být o deset miliard nižší, než vláda původně předpokládala. Ke konci srpna byl v přebytku 22 miliard korun. Podle náměstka ministra financí Eduarda Janoty výrazně stouplo hlavně inkaso daně z příjmu právnických i fyzických osob.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Janota: Státní rozpočet

V příštím roce by stát měl hospodařit s deficitem 71 miliard korun. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu pro příští rok, o kterém informovalo ministerstvo financí. Podle úřadu tak bude deficit veřejných financí těsně pod třemi procenty, tedy pod hranicí požadovanou pro přijetí eura.

Energetická společnost ČEZ chce stavět vodní elektrárnu v Makedonii. Jak potvrdila mluvčí Eva Nováková, firma se přihlásila do tendru na koncesi pro stavbu přehrady a vodní elektrárny Boshkov Most s výkonem 68 megawattů.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Nováková: Investice ČEZ v Makedonii

V Ostravě dnes začíná série krajských kol druhého ročníku soutěže Firma roku a Živnostník roku 2007. Zájem podnikatelů se v porovnání s loňskem zvýšil. Přihlásilo se přes 2200 účastníků. Vítězové krajských kol postoupí do celostátního finále.

Američané jako každé první pondělí v září oslavili svůj svátek práce. Labour Day je neoficiálním koncem letní sezóny ve Spojených státech. OSN při této příležitosti zveřejnila zprávu, podle které jsou američtí pracovníci produktivnější než většina Evropanů. Podrobnosti o pracovní produktivitě v zámoří má zvláštní zpravodaj v USA Miroslav Konvalina.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Konvalina: Produktivita práce Američanů

Cena ropy na světových trzích se přehoupla přes 74 dolarů a přiblížila se k rekordu ze začátku srpna. Podíl na tom má kartel OPEC, který omezuje vývoz a zatím nemá v úmyslu dosavadní politiku změnit.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme