Ekonomické informace 5. 1. 2005

Poplatky za dálnice a rychlostní silnice pomocí elektronického mýta bude stát zřejmě vybírat od roku 2006. Za celý loňský rok ekonomové očekávají schodek zahraničního obchodu 40 až 50 miliard korun, což představuje zlepšení proti předloňskému sedmdesátimiliardovému deficitu. O koupi státního podílu v Českém Telecomu už projevilo zájem devět firem. Antimonopolní úřad povolil spojení slovinské firmy Gorenje a českého podniku Mora Moravia.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice

Dálnice

Poplatky za dálnice a rychlostní silnice pomocí elektronického mýta bude stát zřejmě vybírat od roku 2006. Předpokládá to návrh ministerstva dopravy, o kterém dnes bude jednat vláda. Podle mluvčí ministerstva Marcely Švejnohové jsou necelé dva roky na zavedení mýta nejkratší možný termín vzhledem k tomu, co je nutné připravit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Marcela Švejnohová o lhůtě na zavedení mýta

Za celý loňský rok ekonomové očekávají schodek zahraničního obchodu 40 až 50 miliard korun, což představuje zlepšení proti předloňskému sedmdesátimiliardovému deficitu. Listopadový schodek, který dnes zveřejní Český statistický úřad, odhaduje analytička Raiffeisenbank Helena Horská na 8 miliard korun. Důvodem vyššího schodku je růst dovozů, ke kterému dochází pravidelně před koncem roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Helena Horská o schodku

O koupi státního podílu v Českém Telecomu už projevilo zájem devět firem. Tolik jich zatím požádalo o informační memorandum, které jim umožní zúčastnit se prvního kola výběrového řízení. Jsou mezi nimi údajně telekomunikační firmy TDC, Swisscom, Vodafone, TeliaSonera a Telefonica. Mluvčí Fondu národního majetku Petra Krainová ale Radiožurnálu potvrdila pouze jejich počet - jedná se o pět telekomunikačních firem a 4 finanční investory.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petra Krainová o firmách

Antimonopolní úřad povolil spojení slovinské firmy Gorenje a českého podniku Mora Moravia. Fúze podle šéfa úřadu Josefa Bednáře nevzbuzuje žádné obavy z možného narušení hospodářské soutěže. Převzetím firmy Mora se Gorenje stane jedním z největších výrobců sporáků v Evropě.

Povinné zvýšení kapitálu by mělo přežít nejméně 15 ze současných 35 kampeliček. Odhaduje to Úřad pro dohled nad družstevními záložnami. Kampeličky musejí podle pravidel Evropské unie do konce letošního ledna navýšit kapitál z půl milionu na 35 milionů korun. Tvrdší podmínky mají zvýšit bezpečnost vkladů.

Zkrachovalá Union banka na nových informačních linkách vyřizuje dotazy věřitelů na výplaty pohledávek. Podle mluvčího Union banky Oldřicha Babického se lidé nejčastěji ptají na časový rozvrh výplat, ale také si stěžují, že nedostali vyplaceno celých 100 procent uznané pohledávky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oldřich Babický o dotazech na linkách

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme