Ekonomické informace 5. 1. 2006

Česká ekonomika čeká příznivou zprávu. Hejtman Zlínského kraje odletěl lobbovat do Jižní Koreje. Evropská komise schválila převzetí sítě čerpacích stanic Aral rakouskou společností OMV. Lázně Kyselka jdou znovu do dražby. Lotyšsko riskuje konflikt s bruselskými úředníky kvůli euru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice ÖMV

Čerpací stanice ÖMV | Foto: PVP Family spol.s.r.o.

Naše ekonomika dnes čeká další příznivou zprávu. Český statistický úřad zveřejní čísla o listopadovém zahraničním obchodu. Ekonomka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová očekává čtyřmiliardový přebytek.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Čtyřmiliardový přebytek

Hejtman Zlínského kraje poletí do Jižní Koreje lobbovat za umístění automobilky Hyundai v Holešově. Tamní průmyslová zóna je podle něho rovnocenná s Nošovicemi. Kraj podle Libora Lukáše vloží do přípravy ploch pro případného investora přes miliardu korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Lukáš: Vloží přes miliardu

Evropská komise schválila převzetí sítě čerpacích stanic Aral rakouskou společností OMV. Ta tak získala dalších 70 pump na celém území republiky a podle svého mediálního zástupce Alexe Rohricha jich má už 216.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Rohrich: Získala dalších 70 pump

Zchátralé lázně Kyselka na Karlovarsku jdou znovu do dražby. O areál bývalých dětských lázní projevil zájem jediný podnikatelský subjekt. Jak připomíná redaktorka Andrea Bocková, vyvolávací cena je 16,5 milionu korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Bocková: Vyvolávací cena

Jednotná evropská měna se bude v Lotyšsku nazývat eiro. Lotyšská vláda odůvodnila své rozhodnutí jazykovými zvláštnostmi lotyštiny. Riskuje tím ale konflikt s úředníky Evropské unie a hlavně Evropské centrální banky. Tyto instituce se totiž v roce 2004 po dlouhé debatě usnesly, že název společné měny v jednotlivých členských zemích je možné skloňovat, musí být ale zachován aspoň kmen slova tvořený třemi písmeny "eur". Lotyštině je ale dvojhláska -eu- zcela cizí.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme