Ekonomické informace 5. 1. 2006

Nad pracovníky lesnických a dřevařských firem visí hrozba propouštění. Česko nepřijde o peníze z evropských fondů, které musely být využity do konce loňského roku. Ekologičtí zemědělci se obávají, že přijdou kvůli rozhodnutí ministerstva zemědělství o 300 milionů korun dotací.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Nad pracovníky lesnických a dřevařských firem visí hrozba propouštění. V polovině všech tuzemských lesů se totiž od počátku roku přestává těžit. Výpadek potrvá nejméně do konce února.

Státní podnik Lesy České republiky totiž koncem loňského roku zrušil smlouvy, podle kterých pro něj na zakázku pracovaly soukromé firmy. Smlouvy se společnostmi, které zvítězily v nových tendrech, ale budou podepsány nejdříve za měsíc. Lesy mají dnes oznámit jak situaci budou řešit.

Kvůli nedostatku dřeva musela zastavit výrobu Pila Javořice. Podle ředitele Jana Vařeky jí to způsobí ztrátu asi 20 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Vařeka: Ztráty kvůli nedostatku dřeva

Česko nepřijde o peníze z evropských fondů, které musely být využity do konce loňského roku. Celkem šlo o více než 11 miliard korun. Všechny peníze totiž nakonec byly vyčerpány, a to i v programech pro hlavní město.

Podle ministra pro místní rozvoj Petra Gandaloviče dočerpání peněz signalizuje, že se veřejná správa, podnikatelé i neziskový sektor už naučili dotace z evropských fondů využívat.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Gandalovič: Čerpání evropských dotací

Ekologické zemědělství přijde kvůli rozhodnutí ministerstva zemědělství o 300 milionů korun dotací. Tvrdí to svaz PRO-BIO. Eko-farmáři totiž budou moci žádat o vyšší podpory z nového programu rozvoje venkova až na podzim. Svaz chce, aby ministerstvo dodrželo původně slibovaný termín a žádosti se přijímaly už na jaře, tedy ještě pro letošní rok. Jak ale tvrdí mluvčí resortu Táňa Králová, zemědělci o peníze nepřijdou.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Králová: Peníze pro eokologické zemědělce

Svaz PRO-BIO má o problému dnes jednat s ministryní zemědělství Milenou Vicenovou.

Aero Vodochody už konečně patří soukromé firmě. Akcie představující téměř 100 procentní podíl včetně pohledávek předala Česká konsolidační agentura společnosti Tularosa, která patří do investiční skupiny Penta. Za Aero zaplatila skoro tři miliardy korun.

Ceny ropy kvůli teplému počasí na severovýchodě USA spadly pod 56 dolarů za barel. Tato část USA spotřebovává nejvíce topného oleje na světě.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme