Ekonomické informace 5. 10. 2005

Ministerstvo zemědělství chce, aby stát nechal postavit tři sila pro ukládání obilí z intervenčního nákupu - náklady se odhadují na 450 až 500 milionů korun. Tento záměr dnes projedná vláda, stejně jako návrh nového zákona, který má regulovat prodej pohonných hmot. Naše vinaře ohrožují levné dovozy vína ze zahraničí. Cestovní kancelář Fischer začne od letošní zimy využívat služeb Českých aerolinií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obilí

obilí | Foto: Gabriela Čapková

Stát by měl podle návrhu Ministerstva zemědělství postavit tři sila pro ukládání obilí z intervenčního nákupu, kterým se odčerpávají přebytky z trhu. Náklady na výstavbu sil se souhrnnou kapacitou 300.000 tun se odhadují na 450 až 500 milionů korun. Podle předsedy představenstva Českomoravského sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu Zdeňka Kubisky je ale výstavba těchto sil zbytečná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Kubiska: Nová sila jsou zbytečná

Agrární komora záměr ministerstva naopak vítá. Tajemník komory Jan Záhorka je totiž přesvědčen o tom, že stát by měl vlastními sily disponovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Záhorka: Stát by sila měl mít

Návrh, který reaguje na problémy po loňské rekordní úrodě obilí, kdy intervenční nákup obilí vázl právě na nedostatku volných skladů a část plodin se musela se stamilionovými náklady přeskladňovat do zahraničí, dnes projedná vláda. Zabývat se bude také návrhem nového zákona, který má regulovat prodej pohonných hmot. Zákon počítá s evidencí prodávané nafty a benzinu a s registrací čerpacích stanic. Poslední kontroly totiž ukázaly, že zhruba deset procent prodávaných pohonných hmot nevyhovuje normám.

Naše vinaře ohrožují levné dovozy vína ze zahraničí. Kvůli nim vázne odbyt domácí produkce a klesá výkupní cena hroznů - během letoška se propadla téměř o polovinu. Pěstitelům révy kvůli tomu letos zřejmě klesnou tržby o 400 až 500 milionů korun. Vinaři proto žádají vyšší podpory a účinnější kontrolu značení dovezeného vína. Podobné problémy jako Češi mají ale i vinaři v ostatních zemích Evropské unie, protože do Evropy stále častěji proudí levná vína z Jižní Ameriky, Austrálie či Jižní Afriky.

Evropská komise chce přimět mobilní operátory ke snížení cen roamingu. Spustila proto internetové stránky, na kterých budou lidé moci porovnat ceny volání nabízené jednotlivými operátory a vybrat si nejlepší nabídku. Komise doufá, že tento krok přispěje ke snižování podle ní přemrštěných tarifů. V opačném případě plánuje navrhnout jejich regulaci.

Cestovní kancelář Fischer začne od letošní zimy využívat služeb Českých aerolinií. Klienty kanceláře už tak nebude přepravovat sesterská společnost Fischer Air, která disponuje vlastními letadly. Letadla bude kancelář raději pronajímat pod jinou značkou chartrové společnosti. Proč dává Fischer před vlastní dopravou přednost službám našeho národního dopravce, vysvětluje mluvčí cestovní kanceláře Daniel Plovajko.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Plovajko: CK Fischer a ČSA

Marika Táborská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme