Ekonomické informace 5. 10. 2006

Cena elektřiny pro domácnosti vzroste příští rok o více než osm procent. Víno z letošní úrody bude díky teplému září vynikající, kvůli dlouhé zimě ho ale bude málo. Členské státy Evropské unie se dohodly na clech na asijskou obuv. Největší lesnická společnost CE Wood propustí přes dva tisíce lidí. Japonská společnost Hitachi, která v průmyslové zóně Triangel buduje továrnu na televizory, začíná s náborem zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stožár elektrického vedení

Stožár elektrického vedení | Foto: Jan Rosenauer

Cena elektřiny pro domácnosti vzroste příští rok o více než osm procent. Energetický regulační úřad totiž očekává, že zvedne poplatky za distribuci, přenos a systémové služby přibližně o čtyři procenta. Tyto poplatky tvoří necelou polovinu konečné ceny elektřiny. Přesnou výši poplatků má úřad oznámit v listopadu.

Teplé zářijové počasí se letos v dobrém slova smyslu podepsalo na kvalitě vína. V průběhu roku měla réva hodně vody a slunce, září pak pomohlo dokonale dozrát hroznům. Podle Martina Půčka ze Svazu vinařů nás tak letos čeká vynikající ročník, ale vína bude málo - podepsala se na něm dlouhá zima. A to se ukáže i na ceně.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Půček: Víno

Členské státy Evropské unie se dohodly na clech na asijskou obuv. Na boty z Číny tak bude od pátku uvaleno clo 16,5 procenta a na vietnamskou koženou obuv deset procent. Původně toto opatření mělo platit pět let, nakonec ale zvítězil francouzský návrh, že clo bude uvaleno po dobu dvou let. Cla by měla cenu asijských bot zvednout a alespoň trochu přiblížit úrovni obvyklé v Evropě.

Největší lesnická společnost CE Wood propustí přes dva tisíce lidí. A důvod? Politika státního podniku Lesy České republiky, který nebyl schopen včas vyhlásit výběrová řízení na lesnické práce. Společnost CE Wood napadla už v minulosti způsob, jak Lesy České republiky vybírají firmy na lesnické práce. Dosáhla toho, že antimonopolní úřad prohlásil výběrová řízení za roky 2004 a 2005 za nezákonná. Nová řízení na práce v příštím roce vypsaly Lesy v úterý, to je ale podle ředitele CE Wood Ivana Doubravy pozdě.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Doubrava: Výběrová řízení

Firmě se nelíbí ani to, jak jsou výběrová řízení připravována, a obává se, že nebudou dokončena, protože nebudou odpovídat zákonu o zadávání veřejných zakázek. To ale Lesy České Republiky odmítají. S propouštěním to podle nich také nebude tak strašné. Objem lesnických prací bude zachován a ti, kdo v lese pracovali, tam práci najdou vždycky. Jen možná pod hlavičkou jiné společnosti.

Japonská společnost Hitachi, která v průmyslové zóně Triangel u Žatce začala se stavbou továrny na televizory, začíná s náborem zaměstnanců. Firma by měla zaměstnat až 2000 lidí. Hodnota investice je dvě a půl miliardy korun. Starosta Loun Jan Kerner nepovažuje za správný postup, který v podobném případě zvolila kolínská automobilka TPCA: se státní dotací budovat obecní byty.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Kerner: Byty pro zaměstnance

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme