Ekonomické informace 5. 11. 2001

Československá obchodní banka dnes začne převádět na Českou konsolidační agenturu takzvané černé úvěry, které zdědila po koupi Investiční a Poštovní banky. Komise pro cenné papíry vydala povolení k činnosti prvním zahraničním fondům. Severomoravská energetika uzavřela výběrové řízení na dodavatele elektrické energie pro příští rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer

Československá obchodní banka dnes začne převádět na Českou konsolidační agenturu takzvané černé úvěry, které zdědila po koupi Investiční a Poštovní banky. Jde většinou o nesplácené úvěry, které Československá obchodní banka nechce. Podle seznamu, z něhož cituje dnešní vydání týdeníku Euro, jde o pohledávky za 640 klienty v celkové výši 54,5 miliardy korun. Původně se počítalo s problémovými aktivy v hodnotě 46 miliard.

Komise pro cenné papíry vydala povolení k činnosti prvním zahraničním fondům. Komise eviduje 21 žádostí o povolení pro působení zhruba 300 zahraničních fondů. Podle mluvčí Radky Procházkové nebudou moci zahraniční fondy, které nezažádají o povolení, působit na českém trhu. Toto opatření vyplývá z novely zákona o investičních společnostech a investičních fondech, která vstoupila v platnost k 1. lednu letošního roku. Na zahraniční fondy se přitom vztahovalo roční přechodné období.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radka Procházková o nových povoleních

Severomoravská energetika uzavřela výběrové řízení na dodavatele elektrické energie pro příští rok. Reagovala tak na rozhodnutí ČEZu, který nepřijal ani jeden z jejích tří návrhů na uzavření smlouvy. Podle Pavla Nováčka z tiskového odboru SME byl tendr vypsán na dodávku elektřiny v jednotlivých kalendářních měsících roku 2002 v celkovém objemu asi 3,5 milionu megawat hodin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Nováček o tendru

Lanex Bolatice, výrobce velkoobjemových vaků, textilních lan pro lodní průmysl a horolezectví, mění strategii prodeje v zahraničí. V Evropě a na americkém kontinentě založí společně s partnery svoje dceřiné společnosti. Ty pak budou prodávat výrobky pod značkou Lanex, což minulá distribuční síť neumožňovala. Jak uvedl marketingový ředitel Lanexu Karel Špirek, první dceřiná společnost vznikne v příštím roce v Německu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Karel Špirek o první dceřiné společnosti

Navzdory krizi v letecké dopravě získal evropský výrobce Airbus lukrativní zakázku. Spojené arabské emiráty si objednaly celkem 58 letadel od Airbusu a Boeingu za 15 miliard dolarů, což je jedna z největších zakázek v historii letectví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti má náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme