Ekonomické informace 5. 11. 2002

Budoucnost některých domácích producentů vepřového je silně ohrožena. Prasat na trhu je příliš, vepřové není právě v kurzu a tak se obchodníkům musí podbízet cenou, která jim nekryje ani výrobní náklady. Švédská Skanska už definitivně ovládla někdejší domácí stavební skupinu IPS. Německo letos poruší pravidla eurozóny pro deficit státního rozpočtu. Německá kasa má mít schodek vyšší než tři procenta hrubého domácího produktu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budoucnost některých domácích producentů vepřového je silně ohrožena. Prasat na trhu je příliš, vepřové není právě v kurzu a tak se obchodníkům musí podbízet cenou, která jim nekryje ani výrobní náklady. Odbytové družstvo Agropork, které zásobuje vepřovým asi čtvrtinu českého trhu, začalo prodávat prasata už za 33 korun za kilogram, což je proti minulému týdnu o dalších pět procent méně. Podle místopředsedy Agroporku Jaroslava Míla, skončí chovatelé letos v obrovských ztrátách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Míla o ztrátách

Švédská Skanska už definitivně ovládla někdejší domácí stavební skupinu IPS. Díky novému stoprocentnímu vlastníkovi a kapitálu, kterým disponuje se tak nově vzniklá Skanska CZ posunula od provádění stavebních prací až k jejich spolufinancování. Toho se ve světě využívá například u dopravních staveb - i ty totiž financují soukromé firmy. Prvním pokusem v této oblasti je u nás dálnice D47 z Lipníka nad Bečvou na hranici s Polskem. Finanční ředitel Skansky CZ Miroslav Tvrdý ale věří, že nezůstane jen u tohoto prvního projektu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Tvrdý: Nezůstane u prvního projektu

Hned tři mamutí zahraniční pivovarnické společnosti se utkají o tradiční německou firmu Gildebrauerei.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti připojuje náš berlínský zpravodaj David Štáhlavský.

Německo letos poruší pravidla eurozóny pro deficit státního rozpočtu. Německá kasa má mít schodek vyšší než tři procenta hrubého domácího produktu. Německá vláda ale nezpochybňuje existenci Paktu stability a růstu, který zavazuje všechny členské státy, aby deficity svých rozpočtů omezily pod tři procenta HDP.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Bruselu pokračuje Milan Fridrich.

Vyzkoušet si nelítostné podmínky trhu v Evropské unii - to je nabídka, ale také výzva mezinárodního projektu Euromanager. Přihlásit se do něj můžou studenti ale i lidé z praxe ještě do 7. listopadu na adrese www.euromanager.cz. Tato mezinárodní týmová soutěž simuluje trh zemí Evropské patnáctky a prostřednictvím internetu usilují týmy o co nejlepší postavení a pozici v podmínkách, které jsou velmi blizké realitě. Pro Českou republiku byla její vůbec první účast v soutěži v loňském roce obrovským úspěchem. Český tým, reprezentovány studenty VŠE zvítězil ve světovem finále v Paříži a za sebou nechal i manažery společnosti Opel. Nejlepší národní týmy se v tomto ročníku utkají ve světovém finále v Makau v březnu příštího roku.

Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme