Ekonomické informace 5. 11. 2003

Antimonpolní úřad začal šetřit zdražení rohlíků a chleba některými pekaři. Podezřívá je z kartelové dohody. Šéf úřadu Josef Bednář nicméně prohlásil, že jde zatím o šetření a ne o správní řízení, takže podrobnější informace nebude zveřejňovat. Podotkl pouze, že kartelové dohody obecně a zejména o cenách, mají nepříznivý vliv na konečného spotřebitele. Proto antimonopolní úřady v jednotlivých zemích postupují proti takovým dohodám velmi tvrdě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čerstvé pečivo

čerstvé pečivo | Foto: Delta pekárny

Centrální banka a Českomoravské odborové svazy porušily tradici minulých let a téměř vzácně se shodly na vývoji ekonomiky pro příští rok. Guvernér Zdeněk Tůma připustil, že naše hospodářství unese 6-ti procentní růst nominálních mezd při předpokládané tří a půl procentní inflaci, tak jak to navrhují odbory. Jejich předák Milan Štěch slíbil, že tuto shodu nebudou odboráři zneužívat, například při kolektivním vyjednávání o platech. S blížícím se vstupem do Evropské unie ale prosazuje co nejrychlejší dorovnání našich platů na úroveň v okolních státech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Štěch o dorovnání platů

Daňoví poradci budou muset mít po našem vstupu do Evropské únie vysokoškolské vzdělání. Předpokládá to návrh zákona, který který dnes projedná vláda. Podle některých poradců by ale taková podmínka neměla být určující pro výkon jejich povolání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Helena Horová o vysoké škole

řekla Radiožurnálu daňová poradkyně Helena Horová, sama absolventka dvou vysokých škol.

Investoři ze Spojených států přijdou o výhody, které u nás doposud měli v porovnání s podnikateli z jiných států. Ministři dnes projednají změnu dohody o vzájemné ochraně investic, kterou po nás žádá Evropská unie. Jako budoucí členská země nemůžeme poskytovat investorům z jiných států odlišné podmínky než ostatní země společenství, dodává mluvčí ministerstva financí Eva Nováková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Nováková o výhodách amerických firem

Jesenická firma HARD CZ se sloučí s akciovou společností Vítkovice. Během několika týdnů by tak měl vzniknout největší tuzemský producent ocelových konstrukcí. Skupina LAHVÁRNA OSTRAVA, která je novým majitelem Vítkovic už loni v květnu koupila také závod zkrachovalého výrobce ocelových konstrukcí Hard Jeseník. A záměr propojit obě firmy už Lahvárna ohlásila v době, kdy se o Vítkovice ucházela, připomíná mluvčí společnosti Eva Kijonková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Kijonková o slučování firem

Odboráři společnosti ČEZ nepodají žalobu kvůli vyřazení firmy ze soutěže o státní podíly v hnědouhelných dolech. Shodli se ale, že připraví podněty k šetření pro Nejvyšší kontrolní úřad, parlament a antimonopolní úřad. Chtějí také vyhlásit stávkovou pohotovost. Podle předsedy odborové organizace v Elektrárnách Poříčí u Turnova Luďka Prokopa je už část podmínek pro její vyhlášení splněna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Luděk Prokop o stávkové pohotovosti

Zaměstnanci automobilky Opel v německém Rüsselsheimu budou pracovat o pět hodin týdně méně. Jak dodává náš zpravodaj David Šťáhlavský, poptávka po nových vozech klesá a vedení firmy chce udržet dosavadní počet zaměstnaců.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Šťáhlavský o Opelu

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme