Ekonomické informace 5. 11. 2007

Živnostenská banka a HVB bank se dnes sloučí se do jedné firmy a ponesou název UniCredit Bank Czech Republic. Stále více podniků si přeje, abychom co nejdříve přijali euro. Od ledna do září lidé v České republice stonali kratší dobu než ve stejném období roku 2006.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Dnes skončí svůj samostatný život Živnostenská banka a HVB bank. Sloučí se do jedné firmy a ponesou název UniCredit Bank Czech Republic. Jde o docela významnou fúzi. Dohromady mají obě banky 1600 zaměstnanců. Ke konci loňského roku měli lidé v obou bankách uloženo 140 miliard korun a dalších více než 140 miliard poskytly banky na úvěrech. Sloučením získá UniCredit Bank asi osm procent českého trhu.

Se Živnobankou odchází kus historie českého finančnictví. Na českém trhu působila 139 let. Vznikla v roce 1868 jako první banka v Rakousko-Uhersku financovaná výhradně českým kapitálem. Po vzniku republiky v roce 1918 byla hlavní komerční bankou nového státu a odkoupila mnoho průmyslových podniků od německých a rakouských společností. Svoji pobočku v Londýně otevřela už v roce 1922. A v novodobé historii byla také první bankou ve střední a východní Evropě, kterou privatizoval zahraniční kapitál. Teď patří italské bance Unicredito stejně jako HVB bank, se kterou se spojuje.

Posilující koruna se nelíbí exportérům a stále více podniků si přeje, abychom co nejdříve přijali euro. I když si uvědomují i rizika, dvě třetiny podnikatelů si přejí, aby Česká republika přijala euro během čtyř až pěti let. Vyplývá to z ankety, kterou mezi 300 firmami uspořádala Unie malých a středních podniků spolu s Hospodářskou komorou. Její prezident Jaromír Drábek vysvětluje, že by to odstranilo kurzová rizika, transakční náklady a omezilo by to nebezpečné spekulace s korunou.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Drábek: Přijetí eura

Od ledna do září lidé v České republice stonali kratší dobu než ve stejném období roku 2006. V průměru trvala jedna pracovní neschopnost 36 dnů, zatímco loni to bylo v průměru 37 a půl dne. Potvrdila to mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánka Filipová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Filipová: Pracovní neschopnost

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme