Ekonomické informace 5. 12. 2006

Pilotní provoz elektronického mýtného by mohl začít příští týden. Průměrná cena nafty i benzinu se za poslední týden dostala pod 28 korun. Skupina Siemens u nás zaměstná v příštím roce dalších 1 500 lidí. Evropský výrobce letadel Airbus oficiálně odstartoval projekt zbrusu nového dopravního letadla Airbus A350 XWB.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kamion

kamion | Foto: Marián Vojtek

Příští týden by mohl začít pilotní provoz elektronického mýtného. Ten by měl ve zkrácené době vyzkoušet funkčnost systému, aby stát mohl od prvního ledna příštího roku vybírat od kamionů nad dvanáct tun poplatky. Zkušební provoz měl původně začít prvního prosince, ministerstvo dopravy ale čeká, až firma Kapsch doplní dokumentaci. Podle ředitele oddělení infrastruktury ministerstva Jiřího Hodače by provoz systému nemělo ohrozit, že některé mýtné brány ještě nebudou dokončené.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hodač: Mýtné

Průměrná cena nafty i benzinu se za poslední týden dostala pod 28 korun. Litr Naturalu 95 u českých pump stojí v průměru 27,96 koruny, nafta je o tři haléře dražší. Od poloviny srpna už cena benzinu klesla o více než 4 koruny na litr. Analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka je ale přesvědčen, že dalšího výrazného zlevnění se už nedočkáme.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Procházka: Pohonné hmoty

Skupina Siemens u nás zaměstná v příštím roce dalších 1 500 lidí. Jak potvrzuje mluvčí společnosti Petr Sedláček, rozšiřování kapacit se týká většiny výrobních závodů firmy v Česku.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sedláček: Siemens

Evropský výrobce letadel Airbus oficiálně odstartoval projekt zbrusu nového dopravního letadla Airbus A350 XWB. Nový stroj má od roku 2013 konkurovat úspěšnému letadlu nové generace Dream-liner 787 amerického Boeingu a zlepšit pozici firmy, která se letos dostala do velkých potíží kvůli odkladu dodávek obřího letounu A380.

Výplata zhruba 200 tisíc klientů zkrachovalé Union banky, Plzeňské banky a Kreditní banky Plzeň se odkládá o 3 měsíce. Na základě žádosti Fondu pojištění vkladů s tím souhlasila Česká národní banka. Představitelé Fondu už dříve uvedli, že mají s přípravou výplat problémy kvůli chybějícím podkladům od bank.

Dnešním dnem končí veřejná nabídka emitovaných akcií společnosti ECM, které se během prosince začnou obchodovat na pražské burze. Jak a kde si tyto akcie zájemci mohou ještě v průběhu dneška upsat, upřesňuje ředitel úseku investičních produktů České spořitelny Jan Maňák.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Maňák: ECM

Milan Kopp, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme