Ekonomické informace 5. 12. 2007

ČEZ se chystá koupit Mosteckou uhelnou. Česko nevyužije výjimku EU na uplatňování snížené sazby DPH u bydlení. Unie podpoří podnikání v Česku miliardou korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letadlo

letadlo | Foto: Marián Vojtek

Mezi největšími českými firmami se chystá obchod roku. Energetická firma ČEZ v posledních týdnech intenzivně vyjednává o koupi soukromé těžební firmy Mostecká uhelná. Píše to Mladá fronta Dnes, podle které je ve hře cena 28 miliard korun, kterou polostátní ČEZ za celou důlní společnost nabídl. Pokud by se firmy na transakci dohodly, byl by to jeden z největších obchodů v Česku.

Luxusní bydlení od Nového roku podraží. Evropská unie sice prodloužila Česku až do roku 2010 výjimku na uplatňování snížené sazby DPH u bydlení, česká vláda jí ale nevyužije. Podle ministerstva financí Česko už tyto otázky vyřešilo definicí sociálního bydlení, které umožňuje ponechat ve snížení sazbě DPH rodinné domy s plochou do 350 m2 a byty do 120 m2. Nemá proto smysl využívat výjimku, urychleně měnit legislativu a za dva roky, až výjimka vyprší opět hledat jiné definitivní řešení. Parlament by musel narychlo odhlasovat změnu ve vládním reformním balíku. Od příštího roku tak nové luxusní bydlení podraží, protože na ně bude uplatňována devatenáctiprocentní sazba DPH.

Evropská unie podpoří podnikání v Česku miliardou korun. Peníze získáme ještě letos díky operačnímu programu Podnikání a inovace. Program v gesci ministerstva průmyslu a obchodu schválila Evropská komise. Čeští podnikatelé a firmy budou mít v jeho rámci v letech 2007 až 2013 k dispozici včetně národního spolufinancování téměř 100 miliard korun. Pokračuje mluvčí ministerstva průmyslu Tomáš Bartovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Bartovský: Dotace

České aerolinie budou od března příštího roku létat mezi Prahou a francouzským Bordeaux, a to šestkrát týdně. Z Francie pokračuje náš zpravodaj Jan Šmíd.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šmíd: Linka Praha - Bordeaux

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme