Ekonomické informace 5. 2. 2004

Desetitisíce smluv soukromého životního pojištění jsou v ohrožení, tvrdí to finanční server Fincentrum.cz. Vyjednávání o důchodové reformě startuje. Vláda schválila hlavní cíle změn pensijního systému a premiér Vladimír Špidla bude jednat s předsedy všech parlamentních stran o jeho konkrétní podobě.Až 1 000 nových pracovních míst může v příštích letech vzniknout na severu Moravy díky průmyslové zóně Ostrava-Hrabová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Desetitisíce smluv soukromého životního pojištění jsou v ohrožení, tvrdí to finanční server Fincentrum.cz. Podle něj by se tyto smlouvy na základě nových předpisů mohly stát daňově daňově neuznatelnými. Jinak řečeno, příspěvek si pojištěnci nemohou odečítat z daňového základu. Analytik serveru Fincentrum Martin Zemánek tvrdí, že pojišťovny argumentují svou větší stabilitou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Zemánek o životním pojištění

Vyjednávání o důchodové reformě startuje. Vláda schválila hlavní cíle změn pensijního systému a premiér Vladimír Špidla bude jednat s předsedy všech parlamentních stran o jeho konkrétní podobě. Vládní návrh se inspiruje takzvaným švédským modelem. Podle analytika České spořitelny Mojmíra Hampla, rozhodně nejde o žádný způsob spoření na důchod.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mojmír Hampl o důchodové reformě

Zaměstnavatelé by měli prvních patnáct dnů nemoci vyplácet svým pracovníkům náhradu mzdy. Pak by nemocenskou převzala správa sociálního zabezpečení. To je jedna ze změn, kterými chce vláda zamezit zneužívání dávek v nemoci. Zaměstnavatelé podle ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha by po přijetí tohoto návrhu platili nižší odvody na nemocenskou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdeněk Škromach o změnách v nemocenské

Například Sdružení podnikatelů se domnívá, že pokud návrh projde, zlikviduje především řadu menších firem, které zaměstnávají matky s dětmi, starší občany a tělesně postižené.

Česko a dalších sedm středoevropských zemí, které letos do unie vstoupí, zřejmě ztratí částečně zájem o úvěry od Evropské investiční banky, obává se její viceprezident Wolfgang Roth. Loni banka půjčila těmto kandidátským zemí přes 4 a půl miliardy eur a tento rekord asi už nebude podle Rotha překonán. Pokles zájmu vyvolává podle něj touha co nejrychleji splnit maastrichtská kritéria a kvalifikovat se pro vstup do eurozóny. Noví členové se proto nebudou chtít dále zadlužovat, naopak budou mít snahu se dluhů zbavovat.

Až 1 000 nových pracovních míst může v příštích letech vzniknout na severu Moravy díky průmyslové zóně Ostrava-Hrabová. O rozhodující část její plochy se bude starat nový vlastník nizozemská společnost CTP Project Invest. Podle mluvčí agentury CzechInvest Jana Víškové, by měl dnes ostravský primátor podepsat smlouvu o prodeji prvních 30 hektarů pozemků právě této developerské firmě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Víšková o podpisu

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme