Ekonomické informace 5. 2. 2007

Státní podnik Lesy České republiky má dnes vyhlásit vítěze takzvaných jednoduchých výběrových řízení na likvidaci následků větrné kalamity. Vláda bude jednat o evropské energetické politice. Americká burza pokračuje v růstu a dosahuje rekordních hodnot. Český statistický úřad zveřejní výsledky zahraničního obchodu za loňský rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky orkánu v Českém lese

Následky orkánu v Českém lese | Zdroj: ČTK

Státní podnik Lesy České republiky má dnes vyhlásit vítěze takzvaných jednoduchých výběrových řízení na likvidaci následků větrné kalamity. Ještě dnes chce s vítěznými firmami podepsat smlouvy. Tak, aby mohly hned začít v lesích pracovat. Mluvčí Státních lesů Tomáš Vyšohlíd odhaduje, že práce v nejvíce postižených oblastech budou trvat celý rok.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Vyšohlíd: Likvidace následků větrné kalamity v lesích

Vláda bude dnes jednat o evropské energetické politice. Před zasedáním se ministr pro životní prostředí Martin Bursík sejde s ministrem průmyslu Martinem Římanem, aby společně vyladili noty a připravili se na plán Evropské komise přetvořit starý kontinent ve vysoce energeticky účinnou ekonomiku s nízkými emisemi kysličníku uhličitého. I pro Martina Bursíka je to ambiciózní plán industriální revoluce.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Bursík: Evropská energetická politika

Český statistický úřad dnes zveřejní výsledky zahraničního obchodu za loňský rok. Ekonomové očekávají velmi příznivá čísla. David Marek ze společnosti Patria Finance se těší, že zahraniční obchod dokonce dosáhne nejlepších výsledků za dobu existence České republiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Výsledky zahraničního obchodu za minulý rok

Americká burza pokračuje v růstu a dosahuje rekordních hodnot. Za minulý týden vzrostl index Dow Jones, který zahrnuje nejsilnější tituly burzy na Wall Street, o 1,3 procenta. Index Nasdaq stoupl za týden o 1,7 procenta. Důvody hledejme za silnými podnikovými zisky. A také v očekávání obchodníků, že centrální banka hned tak nezvedne úrokové sazby. Podnikový sektor proto bude mít levnější přístup k úvěrům, což otevírá šance na vyšší zisky. Předpovídá analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Předpověď vývoje americké burzy

A ještě tu mám jednu zajímavou drobnou informaci, kterou si určitě s lehkým povzdechem poslechnou naši podnikatelé. Americký Senát schválil výrazné zvýšení federální minimální mzdy a zároveň snížení daní pro malé podnikatele, aby se se zvýšením minimální mzdy lépe vyrovnali. Minimální mzda se ve Spojených státech zvedla poprvé za deset let na sedm a čtvrt dolaru za hodinu. Na základě argumentu, že podniky musí získat zvýhodnění, které by jim pomohlo lépe se vyrovnat s vyššími mzdovými náklady, aby nebyly nuceny propouštět, se sníží jejich daně ve výši 8 a čtvrt miliardy dolarů.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme