Ekonomické informace 5. 3. 2001

Jednání premiéra Miloše Zemana ve Španělsku, růst nové průmyslové zóny u Benátek nad Jizerou a rozpad Union Group - takové jsou hlavní ekonomické informace na začátku týdne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Miloš Zeman a čtyři členové vlády jsou ve Španělsku. Chtějí jednat o rozšíření Evropské unie, ale také doufají v prohloubení hospodářských vztahů mezi oběma zeměmi. Ve hře jsou především španělské investice do České republiky, eventuálně možnosti našeho vývozu. Proto také českou delegaci doprovází zástupci asi deseti našich podniků.

Pro investory se připravuje další příležitost v průmyslové zóně u Benátek nad Jizerou. Město tak chce řešit nezaměstnanost, která v regionu dosahuje 7 až 13 procent. Už se přihlásili tři vážní zájemci o využití nově vznikající průmyslové zóny na okraji bývalého vojenského prostoru Milovice - Mladá u Benátek Nad Jizerou. Jak zjistil náš spolupracovník Ladislav Pavlík, první firmy by tam měly vybudovat své závody ještě do konce tohoto roku.

Finanční skupina Union Group se do konce letošního roku pravděpodobně rozpadne. Poté, co pojišťovna Wintertour koupila Vojenský otevřený penzíjní fond, jsou k prodeji připraveny i další společnosti, jako pojišťovna Union, další dva penzijní fondy a v neposlední řadě Bank przemyslovy a Union banka. Potvrdila to předsedkyně představenstva a generální ředitelka Union Group Marie Parmová.

Česká ekonomika vždy citlivě reaguje na hospodářký vývoj v sousedním Německu, které je naším největším obchodním partnerem. Proto obavy, že růst německého hospodářství začíná zpomalovat, zasáhly i nás. Spolkový kancléř Gerhard Schroder se ale pokouší uklidnit situaci a proto prohlásil, že německá prosperita budude pokračovat a jsou všechny předpoklady pro to, aby hrubý domácí produkt vzrostl o 2, 8 procenta. Více naše bonská zpravodajka Zita Senková.

A na závěr několik perliček: Do Prahy přijede vynálezce mobilního telefonu Osten Makitalo. Zúčastní se dubnové telekomunikační a informační konference „Time“. Cílem návštěvy bude podnítit nové myšlenky a dát základ pro tvorbu nových kontaktů a partnerství českých a švédských firem.

Organizátoři konference Junior Internet uzavřeli nominace do druhého ročníku soutěže o nejlepší internetové projekty vytvořené studenty do 15 let. Přihlásilo se téměř sto dětí. Jejich nejlepší práce budou k vidění na konferenci 10. března.

Vítězem celostátního finále soutěže o krále výčepních se stal Josef Malý z restaurace Táferna ve Žďáru nad Sázavou. Ve všech třech kolech natočil nejlépe svá piva do „třetinky“ a „půllitru“ v časovém limitu. Rozhodčí také měřili správnou míru a výšku pěny i celkový vizuální dojem.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme