Ekonomické informace 5. 3. 2007

Státní rozpočet byl v únoru ve schodku šest miliard a 700 milionů korun. To je docela dost, protože loni ve stejném období byl deficit jen 600 milionů. Důvodem letošního propadu je nižší výběr daně z přidané hodnoty a silný růst sociálních dávek. Máme se bát o stav státní pokladny? Ekonomové soudí, že ne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Očekávají, že letos podniky mohutně přispějí rozhazovačnému státu na daních. Například jen společnost ČEZ odvede na dani z příjmu devět miliard korun. Navíc, protože dvě třetiny akcií ČEZ vlastní stát, získá i dvoutřetinový podíl z vyplacených dividend. To by letos mělo být kolem 14 miliard korun.

Dalším významným plátcem daní je automobilka Škoda Auto. Kolik na daních odvede, upřesnil její mluvčí Jiří Černý.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Černý: Odvod daně Škoda Auto

Další automobilkou, která prospívá našemu hospodářství, je také TPCA v Kolíně. Ředitel státní agentury Czech Invest Tomáš Hruda připomíná, že automobilka má roční obrat asi 50 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Hruda: Obrat TPCA

Také petrochemická skupina Unipetrol měla loni zisk miliardu a 620 milionů korun. Stále tak zůstává jedním z nejvýznamnějších přispěvatelů do státního rozpočtu České republiky, říká finanční ředitel podniku Petr Sosík.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sosík: Odvod Unipetrolu

Česká ekonomika by měla podle všech předpovědí růst a lidi neopustí nákupní horečka ani letos. Státní pokladně by tak měly vzrůst příjmy celkem o osm až devět procent. Na sociální dávky tedy stále peníze budou.

Jak se bude vyvíjet trh s byt? Zlevní už konečně pořízení bytu či domu? Ředitel realitní kanceláře AAA byty Petr Iličko předpokládá, že ceny půjdou v některých lokalitách dolů o 15 nebo dokonce až o 20 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Iličko: Ceny bytů

Například ředitel společnosti Mex reality René Hradecký je ale přesvědčen o opaku.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Hradecký: Ceny bytů

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme