Ekonomické informace 5. 4. 2001

Hovoříme o výplatách náhrad pojištěných vkladů pro klienty Živnostenského spořitelního a úvěrového družstva a o návštěvě předsedy Evropské komise Romana Prodiho v Praze. Všímáme si také propadu akcií na naší burze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ode dneška si mohou klienti Živnostenského spořitelního a úvěrního družstva nechat na pobočkách České pošty proplatit šekové poukázky určené na výplatu náhrad pojištěných vkladů. Pokud se klient nedostaví do 30 dnů, dostane peníze na vybraných pobočkách, jejichž seznam bude zveřejněn do konce dubna. Potvrzuje to mluvčí Zajišťovacího fondu družstevních záložen Oldřich Zajíc.

Předseda evropské komise Romano Prodi chce při své návštěvě naší republiky vyzvat naši vládu, aby vysvětlila občanům, že po vstupu republiky do unie nedojde k hromadnému skupování půdy a nemovitostí. Podrobnosti přidává náš bruselský zpracvodaj Milan Fridrich.

Akcie na pražské burze spadly na dvouleté minimum. Největší podíl na ztrátě měly akcie Českého Telecomu. Podle makléře Patria finance Petra Zajíce je propad způsoben zejména celosvětovým poklesem zájmu o technologické akcie, kdy český trh reaguje na sestup amerického trhu Nasdaq. Odborníci tvrdí, že pokles brzy dosáhne dna, zlepšení však očekávají nejdříve v průběhu druhého až třetího čtvrtletí. Ostravská Nová huť zvýšila od 1.dubna zaměstnancům ve všech tarifních třídách mzdy o 10%. Českému rozhlasu to potvrdila mluvčí Sylva Mazurková.

Odbory považují zvýšení mezd za jednostranné rozhodnutí vedení huti. Podmínky pro uzavření kolektivní smlouvy na rok 2001 podle nich splněny nejsou. Proto trvají na protestním mítinku 26.dubna před hlavní branou Nové huti.

Zhruba dvě stovky pracovních míst nabídne v nové průmyslové zóně Zlín - východ společnost Fuchs Europlastics. Zlínští radní vzali nabídku firmy na vědomí a město začne podnikat kroky k zajištění technické infrastruktury. Nájemce pozemků by chtěl začít s provozem ve druhé polovině příštího roku. Podrobnosti má Roman Verner.

Věřitelé brněnského Zetoru souhlasili s navrženým vyrovnáním. Firma se tak vyhne konkursu, který jí v případě odmítnutí návrhu hrozil.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme