Ekonomické informace 5. 4. 2006

Zemědělcům svítá naděje na další významnou finanční podporu ze strany státu. Ministři mají projednat možné navýšení prostředků na poskytování nízkoúročeného úvěru mladým lidem na modernizaci bydlení. Stejný úvěr by mohli dostat i lidé postižení povodněmi. Vláda bude rozhodovat také o tom, z čeho škody způsobené velkou vodou zaplatí. Už více než dvě třetiny českých firem využívají podnikové platební karty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

traktor

traktor | Foto: Jan Rosenauer

Zemědělcům svítá naděje na další významnou finanční podporu ze strany státu. Ministr zemědělství Jan Mládek dnes vládě předloží návrhy, které stanovují podmínky pro letošní výplatu národních doplňkových plateb k evropským zemědělským dotacím. Jak potvrzuje Libor Vacek z tiskového oddělení úřadu, ministerstvo chce u některých komodit dorovnat podporu až na 100 procent toho, jak své zemědělce dotují jiné země v Evropské unii.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Vacek: Doplňkové platby zemědělcům

Ministři mají projednat také možné navýšení prostředků na poskytování nízkoúročeného úvěru mladým lidem na modernizaci bydlení. Ministerstvo pro místní rozvoj chce kvůli velkému zájmu o tento úvěr navýšit letošní rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení o dvě miliardy na celkem tři miliardy korun a zároveň chce dosáhnout toho, aby nízkoúročený úvěr do 150.000 mohli získat všichni lidé postižení záplavami.

Jaké ekonomické škody velká voda napáchá, zatím není jasné, pojišťovny už ale mají od klientů nahlášeny tisíce škod, jejichž hodnota se pohybuje ve stovkách milionů korun, a je zřejmé, že jejich výše ještě poroste. Vláda proto bude rozhodovat také o tom, z čeho povodňové škody zafinancovat. Ministr financí Bohuslav Sobotka navrhuje poskytnout na odstranění škod až pět miliard korun, které chce získat z dividend firmy ČEZ a z výnosů z privatizace.

Premiér Paroubek už také naznačil, že by Česká republika mohla požádat o dodatečné finanční prostředky Evropskou unii. Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek si ale myslí, že Unie takové žádosti nevyhoví. Podle jeho názoru totiž bude 5 miliard, které chce česká vláda na pomoc vyčlenit, bohatě stačit.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Martínek: Financování povoďňových škod

Už více než dvě třetiny českých firem využívají podnikové platební karty. Naše podniky je používají mnohem častěji než například slovenské firmy. Za vedoucím Maďarskem s 45procentním podílem objemu plateb podnikovými kartami v celém regionu střední a východní Evropy však stále zaostáváme. Obliba podnikových karet u nás ale jistě poroste, protože pro podniky je jejich využívání například z účetního hlediska velmi výhodné, dodává výkonný ředitel Sdružení pro bankovní karty Milan Zátka.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zátka: Podnikové platební karty

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme