Ekonomické informace 5. 4. 2007

Biopaliva by se mohla do nafty přimíchávat už od letošního září. Česko čelí pokutě Evropské komise za nadbytky v zemědělství. Odboráři z mladoboleslavské Škody Auto jsou ve stávkové pohotovosti. Na výběr mýtného bude dohlížet firma ELTODO. Pražská burza zaznamenala podruhé rekord.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Auto v Mladé Boleslavi

Škoda Auto v Mladé Boleslavi | Foto: Škoda Auto

Biopaliva by se mohla přimíchávat do nafty už od září. Ministerstvo zemědělství to chce navrhnout v rámci projednávání novely zákona o ochraně ovzduší. Zemědělci i producenti to sice vítají, požadují ale ekonomickou podporu užití biopaliv v dopravě, nejlépe daňovou úlevu. Jak říká viceprezident Agrární komory Oldřich Reinbergr dořešit by se také měla potřebná legislativa.

Přehrát

00:00 / 00:00

O. Reinbergr: Biopaliva

Česko se bude bránit proti rozhodnutí Evropské komise, která navrhla pokutu ve výši 350 miliónů korun za hromadění zásob nadbytečného množství masa, ovoce a rýže. Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče i soudní cestou. Podle něj nebylo prokázáno, že by Česko způsobilo nějaké narušení trhu EU. Z deseti členských zemí, které do Unie vstupovaly v roce 2004 dostalo vyšší pokutu jen Polsko. K tomu, že nesmí vytvářet nadbytečné zásoby zemědělských produktů, se česko zavázalo už v přístupových smlouvách, aby to nevedlo k poklesu cen. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby, je to ale důvod nesmyslný.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Veleba: Pokuta

Odbory v automobilce Škoda Auto jsou ve stávkové pohotovosti. Stalo se tak po osmi neúspěšných kolech kolektivního vyjednávání o mzdách s vedením společnosti. Jednání budou pokračovat v úterý. Předseda Podnikové rady odborů Jaroslav Povšík ujišťuje, že v případě neúspěchu odbory zahájí stávku.

Výběr mýtného na českých dálnicích bude kontrolovat společnost ELTODO dopravní systémy. Ředitelství silnic a dálnic jí přidělilo miliónovou zakázku, i když původně chtělo uzavřít dlouhodobou smlouvu, jejíž hodnota se měla pohybovat kolem 20 miliónů. Podrobnosti přidává mluvčí Martina Vápeníková.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Vápeníková: Mýtné

Akcie na pražské burze výrazně posílily a zakončily obchodování podruhé za sebou na rekordu. Investoři se při nakupování zaměřili především na akcie operátora Telefónica O2 a energetické skupiny ČEZ. Ceny podle hlavního indexu trhu PX vyrostly o jeden a čtvrt.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme