Ekonomické informace 5. 5. 2003

Vláda už ví, jak ušetří na výdajích státu i veřejných rozpočtech - změní jejich pravidla. Schodky by pak podle koaličních zástupců měly během příštích 3 let postupně klesat. Ministerstvo financí chce přidělit krajům méně peněz. Vyplývá to z návrhu novely zákona o rozpočtovém určení daní. Jízdné na naší železnici by mělo být od poloviny roku levnější a poskytování slev jednodušší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Jan Rosenauer

Vláda už ví, jak ušetří na výdajích státu i veřejných rozpočtech - změní jejich pravidla. Schodky by pak podle koaličních zástupců měly během příštích 3 let postupně klesat. Vláda podle této dohody bude muset sněmovně předkládat nejen rozpočet na konkrétní rok, ale i rozpočtový výhled na další dvě léta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Němec o rozpočtovém výhledu

Ministerstvo financí chce přidělit krajům méně peněz. Vyplývá to z návrhu novely zákona o rozpočtovém určení daní. Kraje s tím ale nesouhlasí a požadují původně navrhovaných 17 celých a 3 desetiny procenta z celostátního výnosu vybraných daní. Jak dodává hejtman jihomoravského kraje Stanislav Juránek, neznamená to ale, že chtějí od státu peníze navíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stanislav Juránek o požadavcích na stát

Jízdné na naší železnici by mělo být od poloviny roku levnější a poskytování slev jednodušší. Tento záměr schválila podle místopředsedy Odborového svazu železničářů Petra Bazgera dozorčí rada ČD. Například na skupinovou slevu by měla mít nárok od července už dvojice cestujících. Plné jízdné by měl platit jen jeden člověk ze skupiny od dvou do 15 osob. Ostatní pak zaplatí jen polovinu jakéhokoli jízdného. Už 1. června má údajně začít platit sleva na trati Praha - Brno. Za jízdenku ve všech vlacích bychom měli zaplatit 140 korun a to i ve vlaku EuroCity.

Pouze 2 lidé zatím požádali Českomoravskou záruční a rozvojovou banku o zvýhodněný úvěr na opravy a modernizace bytů, které loni v Praze postihly povodně. Úvěr je úročen procentem ročně s maximální dobou splatnosti deset let a žádosti přijímá banka od dubna. Peníze zajistí magistrát hlavního města spolu se státním fondem rozvoje bydlení. Maximální výše poskytnutého úvěru pro vlastníka bytu je milion korun, u rodinného domu je strop pět milionů a majitel domu s více byty může žádat až o deset milionů korun.

Vyšší zisk než za loňské první čtvrtletí ohlásila před dnešní mimořádnou valnou hromadou Středočeská energetická. Firma vyčíslila svůj hospodářský výsledek za první tři měsíce tohoto roku na 422 miliony korun, což podle našeho spolupracovníka Ladislava Pavlíka představuje bezmála sedmiprocentní nárůst.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ladislav Pavlík o zisku Středočeské energetiky

Ceny pohonných hmot pomalu, ale jistě následují ceny ropy, které od začátku válečné operace v Iráku zlevnily o 30 procent a pohybují se na listopadových úrovních. Průměrné ceny Naturalu 95 i nafty se sice od poloviny března také propadají, k listopadovým hodnotám se ale přibližují pomaleji. Průměrná cena naturalu je dnes kolem 25 korun a 15 haléřů za litr, naftu můžeme nakoupit zhruba o 2,50 levněji.

Markéta Kaclová, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme