Ekonomické informace 5. 5. 2006

Cena ropy na světových trzích klesá. ČEZ podepsal smlouvu o nákupu elektrárny v bulharské Varně. Siemens je po Škodě Auto druhým největším tuzemským exportérem. Na Valtických vinných trzích se představí šest stovek vzorků vín. Ministři Evropské unie budou jednat o dani z přidané hodnoty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektrárna

elektrárna | Foto: Univerzita Bratislava

Až od 14. června si budeme vydělávat na sebe. Na tento den vypočetl Liberální institut takzvaný den daňové svobody. Do tohoto data vyděláváme na daně, které vybírá stát. Datum je stejné jako loni.

Ceny ropy na světových trzích pokračují v poklesu a poprvé od poloviny dubna se dostaly pod 70 dolarů za barel. Důvodem je zpráva o stavu zásob, která ukázala, že se v amerických skladech zvýšily rezervy ropy i benzinu.

Energetická společnost ČEZ podepsala v Bulharsku privatizační smlouvu na nákup černouhelné elektrárny ve Varně za zhruba 10 miliard korun. Jde o strategický krok ČEZu, který se chce stát energetickou jedničkou ve střední a jihovýchodní Evropě. Další možné aktivity na Balkáně přibližuje mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kříž: Elektrárna ve Varně

Skupina Siemens v ČR je po Škodě Auto druhým největším tuzemským exportérem. Jak potvrzuje mluvčí společnosti Petr Sedláček, nejnovější výsledky ukazují další výrazný nárůst vývozu.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sedláček: Siemens v ČR

Na šest stovek vzorků vína se představí na letošních Valtických vinných trzích. Jak připomíná jejich ředitel Antonín Šťastný, jde o nejprestižnější vinařskou přehlídku u nás.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Šťastný: Valtické trhy

Ministři financí zemí Evropské unie budou dnes v Bruselu mimo jiné jednat o dani z přidané hodnoty v rámci pětadvacítky. Česko zastupuje náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Prouza: Daň z přidané hodnoty

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme