Ekonomické informace 5. 6. 2001

Ceny ropy stoupají, a proto se dnes schází OPEC. České zemědělství je po 11 letech v zisku. Až 500 pracovních míst chce na Chomutovsku vytvořit společnost Parker Hanifin, která tam včera otevřela nový závod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ceny ropy letí vzhůru a dosáhly svého čtyřměsíčního maxima. Benzin tedy rozhodně nebude levnější. Ropa se prodávala za téměř 30 dolarů za barel, a proto se dnes schází organizace zemí vyvážejících ropu OPEC. Jak informuje zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich, organizace chce reagovat zejména na oznámení Iráku, že zastavuje export této suroviny, což bylo hlavním důvodem růstu její ceny.

Dotace veřejných rozpočtů státní Konsolidační bance dosáhne v letech 2001 až 2004 celkem 226 miliard korun. Z toho něco málo před devadesát miliard uhradí Fond národního majetku z příjmů z privatizace a na zbytek stát vydá dluhopisy. Řekl to náměstek ministra financí pro rozpočet Eduard Janota s tím, který zároveň podotkl, že celkovou ztrátu Konsolidační banky z převzetí špatných aktiv IPB odhaduje na 75 miliard korun. Účetní hodnotu aktiv Investiční a poštovní banky, na které se bude vztahovat státní záruka, Janota odmítl sdělit. Konkrétní čísla budou podle něj známa do 10. června.

Po jedenácti letech je české zemědělství ve zisku. Oznámil to ministr zemědělství Jan Fencl. Celkový zisk odvětví vloni dosáhl 3 miliard a 700 milionů korun. Podle ministra Fencla ke kladným číslům ale nepřispěly státní kompenzace za katastrofální sucha, spíše naopak.

Do dvou týdnů, tedy přibližně do poloviny června, by měla být podepsána dohoda konsorcia TelSource a Fondu národního majetku o společném prodeji akcií Českého Telecomu. Před tím musí návrh smluvních podmínek schválit vláda. Jak řekla náměstkyně ministra dopravy a spojů Marcela Gürlichová, společně prodávaný balík bude tvořit 51 procent akcií. Poměr mezi podílem Fondu národního majetku a TelSource zatím nebyl podle ní stanoven.

Za účasti premiéra vlády České republiky Miloše Zemana byl otevřen nový závod firmy Parker Hannifin na průmyslové zóně v Chomutově. Podle ředitele závodu Michala Svitáka firma na tuto investici firma uvolnila 10 milionů dolarů a Parker Hanifin bude v Chomutově vyrábět převážně automobilové komponenty. V regionu se tak vytvoří nabídka přibližně půl tisíce nových pracovních míst.

Komerční banka chce podat návrh na konkurz plzeňské akciové společnosti Škoda kvůli nesplaceným závazkům její dceřiné společnosti Škoda Klatovy. Ta bance dluží přes 26 milionů korun. Podle tiskového mluvčího Škody Holding Karla Samce, konkurs nemůže ohrozit celý holding.

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme