Ekonomické informace 5. 6. 2002

Nizozemská LNM asi dostane šanci získat i Vítkovice Steel a státní podíl v těžební firmě OKD. Vláda dnes rozhodne, jestli této společnosti udělí exkluzivitu k jednání. Automobilka Tatra získala od indické vlády kontrakt na více než tisícovku vozů. Slovenské Železiarně Podbrezová ovládly strojírenský podíl Žďas. Dlouholeté spory o provoz tepelné elektrárny v kladenské průmyslové zóně se blíží ke konci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

v železárně

v železárně | Foto: Česká televize

Exkluzivita by měla trvat šest měsíců od podpisu smlouvy o prodeji akcií Nové huti firmě LNM Holdings. Ministři ale ještě před tím musí vyřešit převzetí osmnácti a čtvrt procenta akcií ostravského podniku od Credit Suisse First Boston. Ta je od roku 1997 spravovala a měla na ně podle mluvčího ministerstva financí Jaroslava Třosky předkupní právo.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Třoska: Převzetí akcií Nové huti

Vláda dnes rozhodne i o zařazení dalších třech podniků do postrevitalizačního programu Exit. Podle neoficiálních informací jde o firmy Moravia, Interma a CETOS, tedy bývalý TOS Hostivař. Česká konsolidační agentura vlastní jejich dluhy. Ty prodá vybranému investorovi, který by se měl postarat o další rozvoj zadlužených firem.

Automobilka Tatra získala od indické vlády kontrakt na 1070 vozů, které musí dodat do konce ledna 2003. Kvůli zakázce musí automobilka přijmout několik desítek dělníků. Přitom firma před nedávnem propouštěla. Podnik očekává, že letos zvýší prodej vozů, loni jich bylo 1600. Podle předsedy představenstva Miloty Srkala má indická zakázka vojenských charakter.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Srkal: Tatra získá zakázku indické vlády

Slovenské Železiarně Podbrezová ovládly strojírenský podíl Žďas. Získaly 79 procent akcií firmy od jedenácti dosavadních vlastníků. Mezi nimi byly i fondy První investiční společnosti, které ve Žďasu vlastnily 42 procent. Podle mediálního zástupce fondů Miloše Růžičky slovenská společnost zvítězila v tendru nad dalšími čtyřmi konkurenty. Nabídla totiž nejvíc - cena za akcii byla o sto korun vyšší než na burze.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Růžička: Ždas ve slovenských rukách

Žďárská firma, která je jedním z nejvýznamnějších českých metalurgických a strojírenských podniků. Zaměstnává kolem 3200 lidí.

Dlouholeté spory o provoz tepelné elektrárny v kladenské průmyslové zóně se blíží ke konci. Snížení hladiny hluku a následné oficální povolení k provozu od hygienika je o to důležitější, že Energetické centrum Kladno a jeho sítě by měly přispět k přilákání investorů. Podle šéfa firmy Josefa Krásného je snížení hluku v zóně velmi složité, protože ho tam vytváří hned několik větších provozů.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Krásný: Hlučnost tepelné elektrárny v Kladně

Aleš Heřmánek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme