Ekonomické informace 5. 6. 2003

Začneme mezinárodní situací. Za velké pozornosti ekonomů dnes bude zasedat Evropská centrální banka. Většina obchodníků s napětím očekává, že sníží úrokové sazby. Své předpoklady zdůvodňují prudce zvýšeným kursem eura, klesající inflací v eurozóně a pokračující stagnací evropské ekonomiky. Od dnešního jednání naší centrální banky se žádný podobný krok neočekává. Euro včera oslabilo vůči dolaru. Až na 1,17.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

eurobankovky

eurobankovky | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Spojené státy registrují náznaky zlepšování hospodářské situace. Růst produktivity práce se tam v prvním čtvrtletí zrychlil proti předchozímu období na téměř trojnásobek.

Vláda by chtěla nahradit skládky recyklačními centry. V roce 2010 by měla být recyklována polovina komunálního odpadu. Zatím je to jen 8 procent. Až na čtvrtinu by mělo klesnout i množství ukládané demoliční sutě. Klesat by měl i podíl organických odpadů na skládkách. Navíc ty ze skládek, které nebudou vyhovovat novým požadavkům, mají být podle vládního návrhu uzavřeny. Jak říká Vojtěch Kotecký z hnutí DUHA, ekologům se tento záměr líbí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vojtěch Kotecký o názoru ekologů

Úřady čekají přísnější postihy za porušení předpisů při zadávání veřejných zakázek. Zatím platily 10 procent z ceny projektu, nově by to mělo být třicet procent. Předpokládá to vládou schválený návrh zákona o veřejných zakázkách. I kabinet bude mít menší možnost zadat veřejnou zakázku bez výběrového řízení. Podle ministra pro místní rozvoj Pavla Němce budou výjimky jen u projektů souvisejících s bezpečností státu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Němec o výjimkách

Prezident Václav Klaus včera varoval před tím, že evropská sociální a finanční politika ustrnula. Jako hlavní řečník berlínského zasedání členů Institutu pro mezinárodní finance si položil otázku, zda Evropa může bez výrazných radikálních reforem přežít tuto strnulost a ignorovat varovné signály.

Přehrát

00:00 / 00:00

Václav Klaus o finanční politice EU

Komise pro cenné papíry varuje občany před další nevýhodnou nabídkou na výkup akcií z kuponové privatizace. Podle mluvčí Komise Radky Procházkové spekulanti zneužívají toho, že lidé neznají aktuální ceny cenných papírů. Často také nabízejí peníze za akcie bývalých investičních fondů, které se ovšem už přeměnily na otevřené podílové fondy, takže je lze bez problémů prodat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radka Procházková o podvodech s cennými papíry

Informace o aktuálních cenách cenných papírů je přitom možné zjistit například ve Středisku cenných papírů nebo přímo na Komisi.

Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme