Ekonomické informace 5. 6. 2006

Výsledek voleb zklamal ekonomy. Českou republiky zřejmě čeká další arbitráž. V Evropě výrazně podražily pohonné hmoty. Měly by klesnout ceny roamingu. Němci čekají od světového fotbalového šampionátu značný ekonomický přínos.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benzin

Benzin | Foto: www.automarket.co.yu

Ekonomové jsou zklamaní výsledkem letošních voleb do Poslanecké sněmovny. Domnívají se, že patová situace neumožní nastartovat některé důležité ekonomické reformy a že nejistota kolem sestavování nové vlády oslabí korunu i akcie na pražské burze. Růst našeho hospodářství by ale volební výsledky ovlivnit neměly, říká analytik ČSOB Petr Dufek.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Dufek: Volby

My k dopadům volebních výsledků na naše hospodářství podrobněji vrátíme ještě jednou po čtvrt na deset v dnešním ekonomickém magazínu.

Českou republiku zřejmě čeká další arbitráž s nespokojeným zahraničním investorem. Odškodnění chce po naší vládě tentokrát norská společnost Czechoslonor, která k nám dováží mořské ryby, píše týden Euro. Norské firmě se prý nelíbí časové průtahy u konkurzu firmy, se kterou v Česku spolupracovala. Proto po České republice požaduje odškodnění ve výši zhruba 240 milionů korun.

Ceny benzinu za poslední měsíc v celé Evropě výrazně podražily, a to až o několik korun na litr. Nejvýrazněji se zvýšily v Norsku, naopak jen o pár desítek haléřů rostly v Německu. Čeští motoristé za litr benzínu momentálně zaplatí v průměru 30,90 Kč, podle analytiků by ale ceny pohonných hmot mohly začít v příštích dnech díky silné koruně klesat a litr benzínu by tak mohl o dvacet až třicet haléřů zlevnit.

Klesnout by měly také ceny roamingu. Do podzimu 2007 by se mohly snížit až o polovinu. Šest evropských mobilních operátorů se totiž dohodlo na postupném snižování velkoobchodních sazeb, které si za propojení vzájemně účtují. Zlevnění mezinárodních hovorů se podle mluvčí společnosti T-Mobile Martiny Kemrové dotkne zhruba 200 milionů klientů.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kemrová: Roaming

Roaming by měli zlevňovat i další naši operátoři. Společnost Vodafone oznámila čtyřicetiprocentní snížení ceny do příštího dubna a skupina O2 s Telefónicou, do které patří i tuzemský Eurotel, zruší na konci roku poplatek za příjem hovoru v zahraničí a sníží a zjednoduší sazby tak, aby to zákazníkům přineslo až šedesátiprocentní úsporu. Mobilní operátoři tak chtějí vyjít vstříc Evropské komisi, které se vysoké ceny mezistátních hovorů nelíbí a chce kvůli nim trh mobilního roamingu regulovat.

V Německu vrcholí přípravy na mistrovství světa ve fotbale. Němci si od něj ale neslibují jen sportovní úspěchy. Od fotbalového šampionátu očekávají také značný ekonomický přínos. Německá vláda předpokládá, že mistrovství výrazně podpoří místní hospodářství, vytvoří zhruba 50 tisíc nových pracovních míst a po dobu šampionátu zvýší německý hrubý domácí produkt až o půl procenta. Celkový přínos mistrovství odborníci vyčíslili na zhruba 11 až 12 miliard dolarů. Vycházejí přitom ze zkušeností Japonska a Jižní Koreje, zemí, které příznivý dopad fotbalového mistrovství světa pocítily před čtyřmi lety.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme