Ekonomické informace 5. 8. 2002

Kabinet dnes schválí definitivní verzi vládního prohlášení. Sklizeň obilovin bude letos nižší než loni. Český statistický úřad pokles odhaduje na pět procent. Válcovny plechu Frýdek-Místek se na druhý pokus zbavily starých dluhů, když rozhodující věřitelé firmy kapitalizovali své pohledávky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

žně

žně | Foto: Jan Rosenauer

Kabinet dnes schválí definitivní verzi vládního prohlášení. Ministr průmyslu a obchodu Jiří Rusnok předloží vládě zprávu o přípravě revitalizace Moravskoslezského kraje. Na programu jednání je i poslanecký návrh na změnu zákona o působnosti orgánů ČR ve věcech převodů majetku státu na jiné osoby a o Fondu národního majetku.

Sklizeň obilovin bude letos nižší než loni. Český statistický úřad ji odhaduje na 6 miliónů 560 tisíc tun, což je pokles o 5 procent. Sníží se pravděpodobně také produkce řepky a brambor. Podle tajemníka Agrární komory Jana Záhorky tak celkový výpadek příjmů zemědělců, včetně propadu cen v živočišné výrobě, převýší 12 miliard korun.

Česká republika je podle úrovně rozvoje obyvatelstva na 33. místě na světě, ačkoliv podle hrubého domácího produktu připadajícího na jednoho obyvatele ji patří až 39. pozice. Vyplývá to ze zprávy Organizace spojených národů o rozvoji lidstva, kterou zveřejnil časopis The Economist. OSN sleduje vývoj lidské civilizace ve 173 zemích.

Válcovny plechu Frýdek-Místek se na druhý pokus zbavily starých dluhů, když rozhodující věřitelé firmy kapitalizovali své pohledávky. Dluhy tak klesnou na 380 miliónů korun. Podrobnosti má Ivana Šuláková, Český rozhlas Ostrava.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Šuláková: Válcovny Frýdek-Místek

Novým generálním ředitelem GE Capital Bank se dnes stává Ir Gerard Ryan. Dosavadní ředitel Petr Šmída se stane ředitelem kvality společnosti GE Consumer Finance, ve které bude odpovídat za 36 zemí. Působit bude v centrále společnosti v americkém Stamfordu.

Město Plzeň převezme první dva nízkopodlažní autobusy od poznaňské firmy Solaris, bývalé filiálky německého Neoplanu. Jejich nákupní cena, která bude podpořena státní dotací, je 16 miliónů korun. Solaris zároveň nabídl Plzni své trolejbusy, které už jezdí v pobaltských republikách. Plzeň ale spoléhá na nedalekou Škodu Ostrov, s níž mají rámcovou smlouvu na nákup 15 krátkých trolejbusů během tří let.

Problémová italská automobilka Fiat prodá hliníkárenskou divizi z pobočky Teksid za 460 miliónů eur. Čistý zisk z prodeje bude 290 miliónů. Firma se tak snaží získat prostředky, aby snížila své dluhy.

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme