Ekonomické informace 5. 9. 2002

O miliardu eur pro Německo, Rakousko a Česko na odstraňování povodňových škod žádají poslanci Evropského parlamentu unii. Jak informuje náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich, o příslušné rezoluci budou hlasovat právě dnes.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna a euro

koruna a euro | Foto: Jan Rosenauer
Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich: Evropští poslanci

Pojišťovny u nás zatím vyplatily klientům postiženým ničivými záplavami kolem dvou miliard Kč, z toho naprostou většinu na zálohách. Likvidátoři pojišťoven prohlédli již většinu z několika desítek tisíc nahlášených škod. Pojišťovací ústavy přitom odhadují, že v souvislosti s povodňovou katastrofou vzniklo jejím klientům v Čechách zhruba 100.000 škod za téměř 30 miliard Kč.

Stát uhradí zhruba třetinu z odhadovaných 100 miliard korun škod, které napáchala velká voda. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky stát na odstarnění škod vyčlení 15 až 20 miliard korun z rozpočtu na rok 2003 a část příjmů z privatizace Telecomu. Vláda také zvažuje půjčku od Evropské investiční banky do deseti miliard korun.

Celkem 910 milionů korun by měl Pozemkový fond poskytnout zemědělcům poškozeným povodněmi. Rozhodla o tom vláda v návrhu novely zákona o fondu a změnách v jeho rozpočtu na letošní rok, který musí ještě schválit parlament. Podle náměstka ministra zemědělství Dušana Vaňka 500 milionů z této částky by měli zemědělci získat v podobě dotací.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Vaněk: Pomoc zemědělcům

Bytová výstavba, protipovodňová opatření a rekonstrukce poničených tras metra - takové jsou nové hlavní priority při navrhování rozpočtu Prahy na příští rok. Ostaní akce v hlavním městě musí počkat, tvrdí náměstek primátora Jiří Paroubek. Původně odhadovaná výše škod za 6 miliard korun se přitom může zdvojnásobit.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Paroubek: Rozpočet Prahy

Členové OPECu se začaly otevřeně přít o budoucí politiku. To oslabuje vliv organizace na určování ceny světové ropy a naopak nahrává jiným vývozcům, jako jsou například Mexiko nebo Norsko. Spory by měl OPEC vyřešit na schůzce v Ósace koncem září. Podle Miroslava Ševčíka z Liberálního institutu se na ní budou členské státy připravovat na důsledky možného útoku USA na Irák. Při výběru další politiky budou ale muset brát ohled i na růst těžby ropy Rusku.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Ševčík: OPEC

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme