Ekonomické informace 5. 9. 2003

Vývoj politické situace u nás v souvislosti s chystanou reformou veřejných financí a jednáním o rozpočtu znervózňuje investory. Projevilo se to výrazným oslabením české měny o dvacet haléřů na 32 koruny 60 za euro. S oživením německé ekonomiky se českým firmám otevřou nové příležitosti. Velký zájem lidí o hypotéky přilákal další peněžní ústav - eBanku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euro a koruna

euro a koruna | Foto: Jan Rosenauer

Zatímco zahraniční investice v celém světě klesají, země střední a východní Evropy lákají stále více firem. Zahraniční podniky tady loni investovaly rekordních 29 miliard dolarů. Podle zprávy Organizace spojených národů o světových investicích vede v přepočtu na obyvatele Česká republika. Podrobnosti uslyšíte v dnešním Ekonomickém magazínu Radiožurnálu ve čtvrt na deset.

Německo je u nás největším investorem do výroby a vývoje. K nejznámějším projektům patří společnost Siemens Kolejová vozidla v Praze na Zličíně, kterou dnes navštíví spolkový kancléř Gerhard Schröder. O současných zakázkách informuje mluvčí společnosti Petr Sedláček.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sedláček: Zakázky Siemensu

S oživením německé ekonomiky se českým firmám otevřou nové příležitosti. Českým firmám podle ředitele agentury Czech Trade Martina Tlapy nahrává také německý tlak na snižování nákladů, který vytváří další příležitosti pro navázání dlouhodobé spolupráce.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Tlapa: Nové příležitosti v Německu

Nejvyšší ceny za více než čtyřicet měsíců zlákaly investory na pražské burze k prodejům většiny akcií. Hlavní index PX 50 proto půl procenta na 645 bodů.

Garanční fond obchodníků s cennými papíry zatím vyplatil 44 milionů korun náhrad klientům zkrachovalé makléřské firmy Private Investors. Odškodňování bude pokračovat až do 2. listopadu.

Trh s hypotékami se u nás od roku 2000 více než zdvojnásobil a stále roste. Důvodem jsou především nízké úrokové míry. Velký zájem lidí o hypotéky přilákal další peněžní ústav - eBanku. Více od jejího mluvčího Pavla Makovského.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Makovský: Hypotéky z eBanky

Závod na výrobu kapalin pro automobilový průmysl postaví v chomutovské průmyslové zóně Nové Spořice americká společnost Eaton Corporation. Do Chomutova chce také přesunout některé provozy ze západní Evropy. Téměř celá produkce bude určena na vývoz, což podle mluvčí společnosti CzechInvest Jany Víškové příznivě ovlivní naši obchodní bilanci.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Investice Eatonu

Celosvětový prodej mobilních telefonů v příštím roce poprvé v historii přesáhne 500 milionů kusů. Jak vyplývá ze studie výzkumné společnosti IDC, poptávka je především po vysokorychlostních přístrojích a modelech se zabudovaným fotoaparátem. Mobilní telefon tak bude používat jedna miliarda 400 milionů osob.

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme